Sutra započinju tradicionalni, 18. po redu, Dani meda – ulaz na izložbu te prisustvovanje predavanjima je besplatno!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Sutra, s početkom u 10 sati, u pazinskoj školsko-gradskoj sportskoj dvorani započinju tradicionalni, 18. po redu, Dani meda.

Ovu značajnu međunarodnu manifestaciju, koja ove godine postaje punoljetna, organizira tradicionalno Udruga pčelara LIPA iz Pazina. 

Pokrovitelji su Grad Pazin i Istarska županija, dok suorganizaciju potpisuju Hrvatski pčelarski savez, LAG Središnje Istre, Turistička zajednica središnje Istre, Udruženje obrtnika Pazin te Pazin sport d.o.o.

Ove će godine na Danima meda sudjelovati preko 80 izlagača iz Hrvatske, Mađarske, Slovenije i Srbije, a posebno veseli i najava preko 40 vrtićkih grupa iz cijele Istre.

Provedeno 26. sezonsko ocjenjivanje meda i likovno – literarni natječaj za osnovce

Duže od same manifestacije provodi se i senzorsko ocjenjivanje meda. Ove je godine održano 26. senzorsko ocjenjivanje meda istarskih proizvođača na koje je pristiglo nešto manje uzorka zbog lošije godine, no, naglašeno je kako su izvrsne kvalitete.

Najbolji među njima bit će nagrađeni prvog dana manifestacije, u petak 23. veljače u večernjim satima, a kada će ujedno  biti nagrađeni i najbolji radovi osnovaca koji su pristigli na likovno  – literarni natječaj koji je provela pazinska OŠ Vladimira Nazora i to među osnovnim školama Istarske županije.

Stručna predavanja

Osim izložbeno-prodajnog dijela, manifestacija je značajna i po stručnim predavanjima koji će se odvijati tijekom petka i subote u polivalentnoj dvorani.

Pored predavanja Ministarstva poljoprivrede na temu „Dokazana kvaliteta – za sektor meda“, koje je na rasporedu prvog dana u 11:30 sati, nakon svečanog otvaranja, naglasak je stavljen na subotu, 24. veljače, kada je prvo predavanje “Selekcija pčela na tolerantnost na varou i uzgoj matica na jadranskim otocima” u 9:30 sati, a nakon toga slijedi predavanja o zakonskim regulativama u pčelarstvu. Treće predavanje „Apiterapija u turizmu“ je vrlo atraktivno za istarske prilike, a četvrto je također zanimljiva naziva „Psihologija i med“.

Medni šoping u centru Pazina

Manifestacija Dani meda će biti otvorena u petak 23. veljače 2024. od 10:00 do 19:00 sati i u subotu 24. veljače 2024. od 9:00 do 18:00 sati. Ulaz na izložbu te prisustvovanje predavanjima je besplatno.

Manifestaciju prate i trgovine u centru Pazina koje će i ove godine za vrijeme sajma nuditi popuste od 20% i više na dio asortimana, a uključit će se i nekoliko ugostitelja sa svojim programima.

Sudjeluju: trgovina AMDS by AMADEUS jeans,  Amica,  Antica kolači i torte, trgovina Aksea i  Lulu & Lolita, krojačko – trgovački obrt MajaMetraža Štefi, TO Nika, trgovina cipela Niki shoes i Niki fashion corner ( 3 trgovine u gradu), trgovina CLOVER,  trgovina kućanskih potrepština Tony te gift shop Poklončić (prirodna kozmetika 10%, ručno rađeni nakit 10%).

Dobro došli na 18. Dane meda u Pazin!

Pročitajte još...