U sklopu Gradske tržnice Pazin svečano otvorena nova ribarnica

Facebook
Twitter
LinkedIn

U sklopu Gradske tržnice Pazin danas je svečano otvorena nova ribarnica sufinancirana sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo. Otvorenju su nazočili gradonačelnica Suzana Jašić, direktorica Usluge d.o.o. Zvijezdana Bertetić te Iva Jekić, voditeljica LAG-a i predstavnik zakupca Alen Macinić, dok su svojim nastupom svečanost uljepšali najmlađi članovi Folklornog društva Pazin sa svojom voditeljicom Vilmom Mlekuš, a sve je zaokružio prigodnom recitacijom Ante Tomišić, učenik 3. razreda pazinske Osnovne škole Vladimira Nazora.

Cilj nove ribarnice je poticanje uloge dobrog ulova u ribarskoj zajednici i davanje naglaska zdravoj prehrani i lokalnoj održivosti, a trebala bi doprinijeti i prednosti kupnje i konzumacije proizvoda označenih zaštitnim znakom jedinstvenog vizualnog identiteta/domaće nad proizvodima iz uvoza, te u tom kontekstu osigurati sezonalnost proizvoda ribarstva i akvakulture, čime se smanjuje ugroženost ribljih vrsta.

„Dobili smo jednu modernu, jako lijepu, simpatičnu ribarnicu koja će biti primamljiva svima sa svojom dnevnom ponudom svježe ribe iz Jadranskog mora. Stoga, uživajte u konzumaciji ribe, morskih plodova i ribljih proizvoda, po mogućnosti, što češće“, poručila je gradonačelnica Suzana Jašić.

Kako je predstavila direktorica Usluge d.o.o., riječ je o projektu „Adaptacija dijela poslovne građevine – uređenje ribarnice u Pazinu”, koji je prijavljen u okviru FLAG natječaja u sklopu Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo, natječaj za  Mjeru 2. Ulaganje u prodajna mjesta, kušaone i nabavu vozila za proizvode ribarstva i akvakulture s jedinstvenim vizualnim identitetom. Vrijednost projekta je 46.152,93 EUR (347.739,25 HRK). Udio javne potpore i bespovratnih sredstava iznosi 100% ukupno prihvatljivih troškova.

Komunalno društvo Usluga d.o.o.  nositelj je i prijavitelj ovog projekta. Projekt je uključio nabavu i opremanje moderne ribarnice s ciljem jačanja lanca opskrbe, razvijanja kvalitetnijih kanala prodaje u sektoru ribarstva te stvaranja dodatne vrijednosti proizvodima ribarstva i akvakulture.

Površina koja se ovim projektom adaptirala sastoji se od predprostora s garderobom, ribarnice, prostora za prodaju ribe i preostali ulazni dio tržnice, a zajedno čine neto površinu od 27,23 m2.

Pročitajte još...