Unatoč kiši više od 300 sudionika na pješačkoj manifestaciji Hoditi i zdravi biti u Pazinu

Facebook
Twitter
LinkedIn

Nakon tri godine pauze, jučer je u Pazinu održana javnozdravstvena pješačka manifestacija „Hoditi i zdraviti biti – La salute viene camminando“. Jutro je bilo rezervirano za najmlađe sudionike – polaznike dječjeg vrtića Olga Ban. Njih 300-tinjak okupilo se na gradskom stadionu i uz pjesmu, ples i dobro raspoloženje krenulo na pješačenje oko Pazina, a sve pod vodstvom Pazinskih sprintića i voditeljice Kristine Jurić.

Unatoč kiši na startu mnogobrojni sudionici  

Već od 16:00 sati na Trgu slobode vrijedna patronaža Istarskih domova zdravlja, Ispostave Pazin mjerila je tlak i šećer u krvi. Unatoč kiši, do 17:00 sati okupilo se mnoštvo djece, roditelja, mladih i umirovljenika, a svima je pogled bježao prema nebu, istodobno se pitajući; kada će prestati padati?

Ipak uz laganu kišu, na znak starta voditeljice pješačenja Irene Rogović iz Sportske igraonice i univerzalne sportske škole SPORT 4+ i Patricije Jedrejčić  iz Planinarskog društva Pazinka Pazin, grupa je krenula prema Gortanovom brijegu. Upornost sudionika nagradilo je sunce koje ih je obasjalo na polovici rute, a kako je bilo i onih koji su se usput priključivali, grupa je postajala sve brojnija i do vrha Gortanovog brijega narasla je na zaista lijepu brojku od stotinjak pješaka.

Po dolasku na Gortanov brijeg, najmlađe su čekali sportski poligoni, dok su odrasli stanku iskoristili za ponovno provjeru razinu tlaka i šećera u krvi, a rezultati su nakon pješačenja mnogima od njih bili mnogo bolji, zapravo snizila im se razina šećera u krvi.

Naznaka je to činjenice da je svega 30-tak minuta pješačenja dnevno dovoljno da učinite korak naprijed za svoje zdravlje i pravovremeno utječete na prevenciju raznih poremećaja i bolesti, posebice civilizacijskih poput dijabetesa tipa 2, pretilosti i visokog krvnog tlaka. Putem natrag prema Pazinu grupa je prešla naseljem Rijavac te je oko 20:00 sati sretna, zadovoljna i s osmjehom na licu stigla na cilj.

Zahvaljujemo svima na odazivu, uz mali savjet: nastavite hodati koliko god možete i kada god dobijete priliku i činite i dalje korak naprijed za svoje zdravlje!

Pročitajte još...