Zajedničkim radom mladih i donositelja odluka predstavljen nacrt prvog Lokalnog programa za mlade u Pazinu 2023.-2027.

Facebook
Twitter
LinkedIn

U petak, 4. studenog 2022. godine u pazinskoj gradsko-školskoj sportskoj dvorani održana je aktivnost “Lokalni program za mlade 2023. – 2027.: Upravo st(v)oreno” – predstavljanje radne verzije LPM mladima i donositeljima odluka, koja se provodi u sklopu projekta „Pazi(n) mladi!: izrada lokalnog programa za mlade u Pazinu 2023.-2027. godine“.

Metodom strukturiranog dijaloga ukupno 30-ak mladih i donositelja odluka raspravljalo je, davalo prijedloge i mišljenja na predstavljenu radnu verziju Lokalnog programa za mlade u Pazinu 2023.-2027. Cilj ove aktivnosti bio je osigurati da mladi ljudi razmjene mišljenja i preporuke o mjerama i aktivnostima radne verzije LPM s donositeljima odluka, što će utjecati na poboljšanje kvalitete njihova života i položaja mladih na području Grada Pazina.

Predstavljanju, odnosno izradi radne verzije LPM-a prethodio je niz aktivnosti, koji je započet istraživanjem o potrebama mladih te fokus grupama s mladima provedenim u sklopu projekta „Pazi(n) mladi!: jačanje dijaloga između mladih i donositelja odluka na lokalnoj razini“ proveden tijekom 2020. i 2021. godine.

Dobiveni rezultati spomenutih aktivnosti poslužili su kao temelj za formiranje radnih skupina po sljedećim područjima: Zdravlje, Stanovanje i zapošljavanje, Obrazovanje i osposobljavanje, Kultura i slobodno vrijeme mladih, Uključivanje mladih i rad s mladima, Informiranje i komunikacija s mladima. Radne skupine navedenih područja održane su tijekom svibnja i lipnja 2022. godine u sklopu projekta „Pazi(n) mladi! 2“ s mladima, donositeljima odluka i osobama koje rade s mladima, a unutar svake skupine sudionici su definirali probleme, ciljeve, mjere i aktivnosti.

Na samom početku učesnicima je predstavljen tijek izrade Lokalnog programa za mlade te aktivnosti koje se još planiraju odraditi. Nakon uvodnog predstavljanja sudionici su raspoređeni u šest grupa podijeljenih prema temama, odnosno prema područjima LPM-a: zdravlje, stanovanje i zapošljavanje, obrazovanje i osposobljavanje, kultura i slobodno vrijeme mladih, uključivanje mladih i rad s mladima, informiranje i komunikacija s mladima.

Uz mlade osobe u radu grupa uključili su se djelatnici odjela gradske uprave, Osnovne škole Vladimira Nazora Pazin, Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile, Pučkog otvorenog učilišta Pazin, Gradske knjižnice Pazin, Zajednice sportskih udruga Grada Pazina te Pazin sporta, a rad grupe moderirali su voditeljice radnih skupina uz podršku osoba koje rade s mladima. Plod zanimljivih rasprava koje su uslijedile jesu brojne aktivnosti koje će poslužiti za akcijski plan provedbe LPM-a te nije bilo većih izmjena predloženih mjera i aktivnosti LPM-a.

Do usvajanja Lokalnog programa za mlade na Gradskom vijeću predstoji i savjetovanje sa zainteresiranom javnošću, gdje će javnost imati prilike dati svoje mišljenje na predloženi Lokalni program za mlade. Nakon usvajanja Lokalnog programa za mlade slijedi zadnja aktivnost projekta: „Akcija za 5!“, koja će se provesti početkom 2023. godine.

Partneri Gradu Pazinu kao nositelju projekta su: Društvo „Naša djeca“ Pazin, Centar za mlade Alarm Pazin, Udruga Delta i Volonterski centar Istra.

Cilj projekta Pazi(n) mladi! 2: Izrada Lokalnog programa za mlade Grada Pazina 2023.-2027. je osnažiti i poduprijeti mlade u lokalnoj zajednici te stvoriti poticajno okruženje za njihovo uključivanje u društveni život i procese donošenja odluka u gradu, unaprjeđenjem kompetencija mladih, radnika s mladima i donositelja odluka, a sve u svrhu donošenja Lokalnog programa za mlade Grada Pazina 2023-2027.

Projekt je financiran sredstvima Erasmus+ programa Agencije za mobilnost i programe Europske unije, u području Ključne aktivnosti 154 – Aktivnosti sudjelovanja mladih u iznosu od 29.100,00 eura.

Pročitajte još...
Posjetite Dan otvorenih vrata policije u Pazinu!

Policijska uprava istarska ponovno počinje s održavanjem Dana otvorenih vrata pa će se tako ovog četvrtka, 18. travnja, policijski službenici…