MEĐUNARODNI FESTIVAL SLIKOVNICE | Od sutra počinje sedmi festival slikovnice “Ovca u kutiji”

Facebook
Twitter
LinkedIn

U ponedjeljak započinje 7. festival slikovnice Ovca u kutiji. Prvog festivalskog dana pripremili su organizatori čak četiri programa.

Već tradicionalni program Ovca na putu održava se u Tinjanu i Svetom Petru u Šumi, a osmišljeno je kako bi se djeci izvan Pazina omogućilo sudjelovanje u programu festivala slikovnice te ih se potaknulo na sudjelovanje u kulturnim programima. Nikolina Manojlović Vračar će za polaznike dječjeg vrtića izvesti priču Leti, leti… vrećica! 

Autorice Alme Pongrašić i makednoskog ilustratora Vane Kosturanova. Snježana Berak će za učenike 4. razreda područnih škola održati program Učimo znakbecedu. Program je osmišljen kako bi se djeci ukazalo na osnove ponašanja sa gluhim i nagluhim osobama (Kako im pristupiti? Kako se ponašati u društvu takvih osoba? Što je važno znati? Kako komunicirati?).

Djeca će u susretu naučiti dvoručnu znakovnu abecedu, zatim predstavljanje na HZJ i nekoliko osnovnih znakova potrebnih u prvoj komunikaciji. Predviđeno je i usvajanje i znakovanje riječi koje se pojavljuju u priči, a sve to uz igru pogađanja, igru u parovima kao i samostalno stvaranje rečenica. Kao poticaj ovoj aktivnosti koristit će slikovnica Pitanja princa Alma autorice Ane Đokić Pongrašić.

Festival gostuje u Žminju, na šterni Čakavske kuće gdje predstavljamo slikovnicu Viktor Velikoglavi autorice Ane Galant i ilustratorice Branke Hollingsworth Nara. Riječ je o prvoj slikovnici ove mlade žminjske autorice i posebno veseli što je njeno prvo istarko predstavljanje slikovnice upravo u Žminju i to na prvi dan festivala. Kako je nastajala ova slikovnica, kako je tekla suradnja između Ane i Branke, koje to brige brinu glavno lika ove priče i još mnogo toga saznat će svi koji se pridruže autoricama u ponedjeljak u 12 sati u Žminju.

U Gradskoj knjižnici Pazin će Snježana Berak ispred Hrvatskog čitateljskog društva zainteresiranima prenijeti najnovija saznanja i informacije s okruglog stola  „Kultura čitanja: što nam govore istraživanja o čitanju”, održanog prošli četvrtak, 8. rujna.

U večernjim satima, točnije u 18 sati u Gradskoj knjižnici Pazin gošće iz Sjeverne Makedonije Sofija Semenpeeva Trajanovska i Srebra Gjorgijevsjka održat će predavanje naslova O makedonskoj ilustraciji. Predavanjem će ujedno najaviti i izložbu te predstaviti međunarodni festival književnosti i ilustracije za djecu Litera koji se održava u Skoplju.

Sedmi međunarodni festival slikovnice Ovca u kutiji održava se u Pazinu od 12. do 16. rujna 2022. godine. Festival donosi brojne programe, čitanja, izložbu, ali i stručne programe koji su zanimljivi svima nama koji se bavimo djecom i mladima bilo u odgojno-obrazovnom procesu bilo privatno kao roditelji, tetke, stričevi…

Slikovnica je medij dostupan i zanimljiv svima, čak i onima koji misle da su ih prerasli. Pozivamo Vas da budete dio našeg festivala, družite se i pratite izvrsne autore i autorice, ilustratore i ilustratorice, ali i pozovete svoje kolege, prijatelje i poznanike da nam se pridruže.

Pročitajte još...