Na Lindaru smještena nova meteorološka postaja

Facebook
Twitter
LinkedIn

Prošlog je tjedna u Lindaru postavljena nova automatska meteorološka postaja koja u realnom vremenu mjeri najbitnije meteorološke parametre: temperaturu zraka, relativnu vlažnost, tlak zraka, smjer, brzinu i udare vjetra te količinu kiše. 

Podaci su dostupni javnosti u aplikaciji Neverin na linku https://www.neverin.hr/postaja/lindar/. Meteorološka postaja u Lindaru time je postala čak osma aktivna meteorološka postaja na području grada Pazina koja je dostupna na Neverinu, a ako tome pribrojimo i službenu DHMZ meteorološku postaju onda brojimo čak 9.

To postavlja Pazin i Pazinštinu prvi vrhu po broju meteoroloških postaja u Hrvatskoj. Nova meteorološka postaja u Lindaru nalazi se na čak 440 metara nadmorske visine te ima direktni pogled na Učku, tako da će biti jedna od prvih indikatora proboja bure prilikom zimskih fronti na područje središnje Istre.

Meteorološka postaja je postavljena u suradnji s Donatom Belušićem iz Lindara, a mi se pitamo koja će lokacija biti 10-ta na području Pazina?   Osim Lindara, trenutno su aktivne sljedeće meteo lokacije: Buići pored Trviža, Stancija Pataj, Pazin-Kolodvorska, Velanov Brijeg, Rogovići, Katun Lindarski i Ivoli.

Pročitajte još...