Na misnom slavlju u vrtu franjevačkog samostana povodom Rima mnoštvo vjernika nastavilo tradiciju dužu od petsto godina

Facebook
Twitter
LinkedIn

Prekjučer je u vrtu Franjevačkog samostana održana misa na otvorenom koja je privukla nekoliko stotina vjernika iz svih krajeva Istre, a predvodio ju je fra Tomislav Šanko, provincijal Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri.

Središnji dio vjerskih svečanosti pazinske tradicionalne fešte Rim hodočašće je u pazinski Franjevački samostan. Tradicija je duga još od 1470. godine u Pazinu se održala zahvaljujući papi Hadrijanu III. od kojega je Sv. Franjo Asiški izmolio oprost za vremenite kazne vjernicima koji na blagdan Porcijunkule, odnosno Gospe od Anđela, hodočaste u prvo doba u Rim, a zatim u sve franjevačke samostane, koji su poput Pazina, za to dobili dopuštenje.

 

U propovjedi, fra Šanko je, između ostaloga, sebi, ali i svima prisutnima postavio pitanje: “A ti? Jesi li ti pronašao svoju “porcijunkulu” (djelić, komadić)? Djelić milosti, blagoslova, oproštenja… djelić onoga što ti je potrebno za život u punini? Želim vam svima vaš vlastiti “komadić”, jer bez tog osobnog odnosa i novog opredjeljenja, ovaj prelijepi blagdan ostaje tek tradicija.”

 

Misu su koncelebrirali novi gvardijan Franjevačkog samostana Pohođenja Blažene Djevice Marije u Pazinu, fra Goran Malenica, te fra Ante Barišić, koji je predvodio i trodnevnu duhovnu obnovu kao pripravu za blagdan Porcijunkule, odnosno Rima, kako ga Pazinci već godinama tradicionalno nazivaju.

Prije i tijekom mise u perivoju su ispovijedali istarski svećenici, kao i provincijal Franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, fra Milan Krišto, koji je i predvodio jutarnju svečanu misu.

Središnje slavlje kao i čitavo vrijeme trodnevnice, imalo je i svoj popratni glazbeni program te su  pjesmom vjernike animirali mladi iz molitvene zajednice Totus tuus iz Čakovca.

Uz to, na prigodnom štandu su volonterke istarskog ogranka humanitarne udruge Marijini obroci, putem prodaje, odnosno donacija vjernika, toga dana prikupile iznos dostatan za školovanje i prehranu 25-ero siromašne djece iz afričkih država (godišnji iznos za školovanje i jedan kuhani obrok jednoga djeteta iznosi 132 kn).

Pročitajte još...