Nakon 26 godina kultni restoran „Pod lipom“ omiljen kod radničke klase mijenja vlasnika – Natašu Sirotić zamjenjuje Dragan Krištofić

Facebook
Twitter
LinkedIn

„Osoblje bistroa Pod lipom zahvaljuje se na 26 godina povjerenja i želi Vam sretan Božić i sretnu i uspješnu 2024. godinu!

Danas je naš zadnji radni dan, a od 8.1. čeka Vas nova avantura s novim vodstvom i novim osobljem!

Hvala svima od srca!

Ova je poruka osvanula u poznatoj pazinskoj Facebook grupi „Pazinske marende“ i službeno je označila kraj jedne kultnog pazinskog restorana u koji je posebno zalazila radnička klasa kojeg je od 2014. vodila Nataša Sirotić, a  prije toga od 1997. godine njen otac, poznati ugostitelj Antun Putinja – Nino.

Ukoliko zaronimo u prošlost prije Putinje ovaj je restoran držao Šime Antolović, a u osamdesetima Josip Barbić.

Restoran Pod lipom jedna je od institucija Grada Pazina, budući da je to mjesto koje dnevno posjećuje veliki broj radnika, ljudi koji rade po gradilištima, inženjera, odvjetnika, umirovljenika, sportaša…

Pod Lipom je mjesto susreta i zaslužuje veliki respekt za stvaranje potpuno autentičnog mjesta središnje Istre, na kojem se može osjetiti duh i srce središnje Istre.

To je i bio jedan od razloga napuštanja ovog posla s obzirom na teškoće u pronalasku radne snage s obzirom da ovaj restoran nikad nije pretendirao ni da bude nešto van tradicijskog i domaćeg u izboru hrane.


Restoran je to s točno određenim rasporedom jela – utorkom su daleko hvaljene tripice, srijedom je tzv. tematski dan koji podrazumijeva jela s roštilja , petkom je riba. Mogu se naručiti i jela a la carte, no turisti ovdje nisu glavna klijentela.

U fokusu su ipak radnici, brojni od njih – fizički, koji za svoj rad na miješalici, na krovu ili u građevini trebaju obilnije kvalitetnije obroke  – po pristupačnim cijenama.

Posebna su priča uvijek bile osoblje – žene iznimno ljubazne koje su vrlo brzo znale poslužiti cijelu terasu ljudi, jer vrijeme marende je ipak ograničeno, uz dozu humora i lijepe riječi i razumijevanja za ponekad teške situacije u kojima se oni nađu.

To je ipak teško očekivati od stranih radnika, koji mogu naučiti posao, ali teško mogu naučiti socijalni kontekst. A domaće radne snage sve je manje, a dobar je dio i završio odnedavno u mirovini. – Naši gosti već znaju što očekuju i to bi bilo teško promijeniti, komentira Nataša.

Iako je zatvaranje objekta „Pod lipom“, nedaleko pazinske boćarske dvorane Aleksandar Anzur postalo i izgledna opcija, ono se ipak neće desiti budući da je interes za njime iskazao pazinski kuhar Dragan Krištofić. On kreće u novu poslovnu avanturu od 8. siječnja iduće godine, naravno uz Natašinu pomoć u prvo vrijeme, koja će nastaviti dalje s privatnim obrtom kuhajući jela po narudžbi.

Pročitajte još...