NIJE POŠTENO: Grad Pazin nezadovoljan najavljenom Uredbom o sufinanciranju vrtića od strane Ministarstva

Facebook
Twitter
LinkedIn

Dok se ne osiguraju vrtić i jaslice za svu djecu, Grad Pazin će i dalje osigurati sufinanciranje boravka djece koja su ostala neupisana te će ove godine sufinancirati boravak djece  u privatnom vrtiću i u obrtima za čuvanje djece. Grad Pazin planira izdvojiti 219,67 eura po djetetu za tu svrhu.

U tom dijelu rečeno je kako se očekuje Uredba o mjerilima i kriterijima za sufinanciranje predškolskog odgoja i obrazovanja koja je u kolovozu bila na javnom savjetovanju. Država je, dakle, odlučila sufinancirati predškolski odgoj. Međutim, osnovni problem je temeljenje Uredbe na sufinanciranju rada dječjih vrtića sukladno indexu razvijenosti osnivača, a gdje je Grad Pazin svrstan  u VIII. kategoriju razvijenosti te će dobiti sufinanciranje od 6,25% za troškove vrtića.

Kako je gradonačelnica Jašić naglasila, indeks razvijenosti dvostruko diskriminira. Prvo, Grad Pazin je neosnovano svrstan u najrazvijeniju kategoriju gradova, dok sufinanciranje po indeksu razvijenosti osnivača znači i da će susjedne općine, s kojima je Grad funkcionalno spojen, dobiti značajno manja sredstva iako su neke u VII. I VI. kategoriji ideksa razvijenosti.

Dakle, brojna sela i naselja i veliki teritorij koji pokriva, nepovoljna gustoća naseljenosti, neusporedivi prihodi s obalnim gradovima, funkcionalna spojenost sa sedam susjednih općina, učinili su to da je udio troškova za predškolski odgoj i obrazovanje u izvornom proračunu vrtoglavih 42%.

GRAD PAZIN: Održana konferencija za medije – Na Pazinštini u vrtiće i škole kreće 2.788 djece i mladih

U vrtiće na Pazinštini od sutra će krenuti gotovo 600 najmlađe djece

KREĆE NOVA ŠKOLSKA GODINA | Sva sredstva dobivena od države troše se na prijevoz, upućen apel Ministarstvu odgoja i obrazovanja!

Pročitajte još...