Osnovan novi dječji vrtić “Veli Jože” – razdijeljen sadašnji vrtić na dvije ustanove

Facebook
Twitter
LinkedIn

Na jučerašnjem je Gradskom vijeću Grada Pazina, na kojem je osnovan i Doma za starije osobe Pazin, osnovana još jedna ustanova – Dječji vrtić “Veli Jože” u Pazinu s podružnicama u Karojbi, Motovunu, Svetom Petru u Šumi i Tinjanu čime će se razdijeliti sadašnji Dječji vrtić “Olga Ban” Pazin na dvije ustanove. U sadašnjem dječjem vrtiću će uz Matični vrtić u Pazin ostati Cerovlje, Gračišće i Lupoglav.

Kako stoji u obrazloženju odluke, Grad Pazin je pokrenuo inicijativu za izgradnjom novog objekta dječjeg vrtića u Ulici 154. brigade HV 9 (bivša vojarna “Veli Jože” u Pazinu) u cilju zadovoljavanja sve većih potreba roditelja za organiziranim smještajem (ponajviše za djecu jasličke dobi).

S obzirom na činjenicu kako 4 odgojne skupine privremeno borave u prostorijama Društvenog centra „Veli Jože“ u Pazinu, te da je veliki broj djece ostao ove godine neupisan, izgradnja novog objekta planira se za maksimalnih 8 odgojnih skupina. Naime, za čak četiri odgojnih skupina povećati će se obim smještaja djece u vrtić, za koliko se očekuje da će u budućem razdoblju biti potreba.

Izgradnja navedenog objekta započela bi po završetku procesa javne nabave u 2023. godini. U međuvremenu je s 31. siječnja dobivena Građevinska dozvola kojom se predviđa zadržavanje vanjskih gabarita osnovne zgrade, rušenje dijela, te rekonstrukcija, dogradnja i prenamjena novog dijela zgrade u Dječji vrtić.

Predmet rekonstrukcije je drugi dio građevine u kojem se trenutno nalazi Veleučilište u Rijeci bruto površine 1.490,50 kvadrata. Također, u dugoročnijem roku od pet godina u sklopu dogradnje kompleksa škole i školske dvorane u naselju Trviž, planira se izgradnja predškolskih kapaciteta od jedne jasličke i dvije vrtićke skupine.

Vrtić zajedno s područnim vrtićima u ovoj je pedagoškoj godini dosegao brojku od 599 djece smještene u 30 odgojnih skupina, a navedenim dogradnjama bi se premašio taj prema Državnom pedagoškom standardu.

Osim toga, novom preraspodjelom vrtića ostvarile bi se značajne razlike u ostvarenju dodatnih prihoda za funkcioniranje predškolskog odgoja na razini Središnje Istre, a ovakav je prijedlog prihvaćen na koordinaciji gradonačelnice i načelnika općina Pazinštine 23. siječnja.

Pročitajte još...