Otvorena je izložba “Mreža motovunskih susreta” u Muzeju grada Pazina

Facebook
Twitter
LinkedIn

U četvrtak, 30. studenog 2023. godine u 18,00 sati u Muzeju grada Pazina otvorena je izložba Mreža motovunskih susreta kao projekt međumuzejske suradnje MMSU, Muzeja grada Pazina i Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb, a nakon što je u rujnu ove godine izložba premijerno otvorena i u riječkom MMSU.

Motovunski likovni susreti organizirani su kao međunarodni susreti vizualnih umjetnika u razdoblju između 1972. i 1984. godine u Motovunu. Organizatori Susreta bili su tadašnji Etnografski muzej Istre (odnosno, Likovna galerija koja je u sklopu muzeja djelovala) na čelu sa Ladislavom Barišićem, kojeg kasnije na mjestu ravnatelja zamjenjuje Marija Ivetić, te venecijanska Galleria del Cavallino, vlasnika i kustosa Paola Cardazza, kojima se 1976. godine pridružuje Gradska galerija suvremene umjetnosti s kustosom Marijanom Susovskim. U tom je razdoblju realizirano 11 susreta različitih poetika, sudionika, tematika.

Započeti prilično klasičnim temama, metodama i tehnikama u svojem najvitalnijem razdoblju, oko sredine sedamdesetih godina, Susreti se povezuju s pojavama novih medija videa i fotografije; realiziraju se pionirski site-specific projekti i intervencije u javnom prostoru i neposrednom okolišu u dijalogu s krajolikom, razotkrivaju se ideje land-arta, afirmirajući prisutnost Nove umjetničke prakse, a s dolaskom osamdesetih prepoznaje se utjecaj transavangarde i Nove slike. U tom smislu, Motovunski susreti značajno su doprinijeli hrvatskoj suvremenoj umjetnosti i međunarodnoj umjetničkoj sceni.

Povezujući lokalne umjetnike s mladim i renomiranim, hrvatskim i međunarodnim umjetnicima, u Motovunskim susretima tijekom godina sudjelovali su: Marina Abramović, Claudio Ambrosini, Bojan Bem, Zvjezdana Fio, Tomislav Gotovac, Sanja Iveković, Nina Ivančić, Jagoda Kaloper, Ivan Kožarić, Živa Kraus, Jusuf Hadžifejzović, Julija Lozzi, Dalibor Martinis, Zdravko Milić, Dora Maurer, François Morellet, Michele Sambin, Duba Sambolec, Mauro Stipanov, Mladen Stilinović,  Ulay, Goran Trbuljak, Luigi Viola i drugi.

Na izložbi je izložena građa iz fundusa Galerijske zbirke Muzeja grada Pazina, kao zbirke-slijednice Likovne galerije u Motovunu, a koja je djelovala kao podružnica Etnografskog muzeja Istre u vrijeme provedbe Motovunskih likovnih susreta. Galerijska zbirka Muzeja grada Pazina jedina je zbirka Galerijskog odjela, a od ukupnog broja likovnih radova unutar zbirke, radovi realizirani na Motovunskim likovnim susretima čine brojku od 198 likovnih radova i 287 zapisa istih.

Uz likovne radove iz fundusa Muzeja grada Pazina, sastavni dio izložbe čine i dva video uratka realizirana na kultnom susretu 1976. godine (čija je tema Identitet bila popraćena sufiksom video susret) autora Dalibora Martinisa i Sanje Iveković a koji se čuvaju u fundusu MMSU u Rijeci i MSU u Zagrebu. Osim likovnih radova kultnih imena suvremene umjetničke scene (ne samo za prostor bivše Jugoslavije, već i Europe i svijeta), kao što su Jagoda Kaloper, Michele Sambin, Bojan Bem, Marina Abramović, Ulay, Goran Trbuljak, Dora Maurer, Tomislav Gotovac, Nina Ivančić itd., izložbom je prikazan i izbor iz sekundarnih fondova muzejske dokumentacije – plakati Susreta (izuzev koji se u Muzeju grada Pazina čuvaju i pozivnice za događanja u sklopu Susreta, katalozi izložbi itd.) te izbor iz fototeke koji prikazuje i svakodnevicu boravka umjetnika u Motovunu za vrijeme trajanja susreta.

Autorska koncepcija: kustosica Branka Benčić (MMSU), suradnica Iva Kelentrić (MMSU); u suradnji s Majom Zidarić Pilat (MGP) i Jasnom Jakšić (MSU).

Otvorenju izložbe prisustvovali su, uz vjernu pazinsku publiku, predstavnici muzeja-partnera, kao i pazinska gradonačelnica Suzana Jašić te pročelnik Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije-Regione Istriana Vladimir Torbica. Riječ prisutnima uputili su ravnateljica Muzeja grada Pazina Maja Zidarić Pilat, autorica koncepcije i ravnateljica MMSU-a Branka Benčić, dokumentaristica MSU-a Zagreb Jasna Jakšić i gradonačelnica Grada Pazina Suzana Jašić, koja je izložbu i otvorila.

Izložbu ostaje otvorena do 30. travnja 2024. godine, a najavljen je i nastavak suradnje za 2025. godinu, otvorenjem izložbe u MSU u Zagrebu, kao i predstavljanje kataloga izložbe te daljnje produbljivanje saznanja o susretima radom na prikupljanju i razmjeni informacija muzeja-partnera.

Izložba je financirana sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Istarske županije – Regione Istriana, Grada Pazina, Turističke zajednice središnje Istre i Muzeja grada Pazina.

Pročitajte još...