Pazin je danas i sutra domaćin prvog gerontološkog skupa Istarske županije – namijenjen stručnjacima u zdravstvenoj i socijalnoj skrbi za starije osobe

Facebook
Twitter
LinkedIn

U organizaciji Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, u suradnji s Istarskom županijom i Gradom Pazinom, u pazinskom Spomen domu ovog četvrtka i petka (29. veljače i 1. ožujka) održava se prvi geronotološki skup Istarske županije.

Skup svojim opsegom stručnog programa i prema odazivu predstavlja dosad prvu i najveću regionalnu stručnu manifestaciju iz područja zaštite i unapređenja zdravlja osoba starije životne dobi, a namijenjen je stručnjacima različitog stručnog profila u zdravstvenoj i socijalnoj skrbi za starije osobe, poglavito za područje Istarske županije.

Značaj skupa potvrđuje veliko zanimanje i sudjelovanje osnivača socijalnih i zdravstvenih ustanova te pružatelja socijalnih usluga za starije, uprave, socijalnih radnika, njegovatelja, zdravstvenih radnika, psihologa, te predstavnika udruga starijih osoba i stručnjaka različitih profila koji se bave zaštitom zdravlja starijih osoba, osobito područjem zdravstvene i socijalne skrbi za starije na razini Istarske županije i cijele Hrvatske te Slovenije.

Poželjevši okupljenima dobrodošlicu i sretan rad, skup su otvorili uvodnim obraćanjima Aleksandar Stojanović, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, zamjenica istarskog župana Jessica Acquavita i gradonačelnica Grada Pazina Suzana Jašić.

Naglašeno je kako udio starijih osoba u sveopćoj populaciji značajno raste, a što pred zajednicu stavlja velike izazove pa su stoga ovakvi skupovi potrebni kako bi se učilo iz primjera dobre prakse od onih koji su inovativnijim pristupom socijalnoj i zdravstvenoj politici napravili pozitivan korak naprijed.

U tom kontekstu, gradonačelnica Jašić istaknula je integrirani sustav brige za starije osobe u Pazinu koji obuhvaća brojne socijalne usluge i pomoći koje daje Grad Pazin za potrebe starijih osoba. Među ostalim, u tom sustavu ističe se Dom za starije Pazin, kao ustanova, koja objedinjuje sve te socijalne usluge na jednom mjestu te će unaprijediti uvjete za pružanje tih usluga upravo kroz integriran sustav brige za starije tako da pružanje dugotrajne skrbi neće biti isključivo institucionalnog oblika (boravak u domu), već je ta skrb transformirana i izvaninstitucionalno u usluge pružanja skrbi u kući (pomoć u kući) i (polu)dnevni boravak te kroz uslugu prijevoza „od kućnog praga do potrebitih vrata“.

Ovakav integrirani sustav brige za starije doprinosi smanjenju rizika od socijalne isključenosti i povećanju kvalitete života starijih osoba. Također, vrijednost je u tome što takav sustav potiče aktivno i zdravo starenje kroz ojačavanje mreže socijalnih kontakata i provođenje organiziranih aktivnosti, a također i u senzibiliziranju lokalne zajednice za potrebe starijih osoba i potrebu uzajamnog pomaganja i brige o starijim osobama.

Naglasak skupa je, dakle,  na najranjivijim skupinama treće životne dobi te njihovom aktivnom i zdravom starenju te će se na skupu tako otvoriti brojne teme koje su važne i ključne za ovu ranjivu skupinu društva. Predavači će biti stručnjaci iz Istarske županije, ostalih županija Republike Hrvatske i Republike Slovenije. Danas, prvi dan će se obrađivati teme vezane za prevenciju i zdravo starenje, pravnu zaštitu te će biti predstavljeni primjeri dobre prakse domova i udruga, uz radionicu komunikacijskih vještina. Sutra, drugi dan skupa na programu su zdravstvene teme, organizacija skrbi za starije te socijalne inovacije.

PROGRAM: 1.-gerontološki-skup-IŽ-program

Pročitajte još...