Pazinski likovni umjetnik Elvis Berton sudjelovao na međunarodnoj likovnoj koloniji u Sloveniji

Facebook
Twitter
LinkedIn

Na 11. Dvorskim likovnim dnevima, međunarodnoj likovnoj koloniji koja je prošlog tjedna održana u Dvoru pri Žužemberku u Sloveniji, sudjelovao je i istarski likovni umjetnik Elvis Berton.

Na Domačiji Rezelj okupilo se 13 umjetnika koji su stvarali u idiličnom okruženju uz rijeku Krku, a osim Bertona kao jedinog učesnika iz Hrvatske, sudjelovali su Milena Gregorčić, Janez Štros, Igor Papež, Barbara Kastelec, Anja Kranjc, Katja Bedenarik Sudec, Jur Samec, Meta Šolar i Matjaž Duh iz Slovenije, Alfred de Locatelli iz Italije, Nikola Marković iz Srbije te Rudi Benetik iz Austrije.

Predstavljajući pazinskog autora i njegov rad na završnoj izložbi nakon petodnevnog stvaranja, povjesničarka umjetnosti Anamarija Stibilj Šajn istaknula je da je Berton vrlo aktivan, inovativan, istraživački i izrazito autentičan stvaratelj te da njegove kreacije odlikuje snaga individualnog umjetničkog izraza.

„Potpuno se distancirao od bilo kakvih trendova ili grupnih preokupacija. Djeluje na širokom likovnom području, prvenstveno je razapet između slikarstva, kiparstva i stvaranja originalnih instalacija. Bertonu je Istra neiscrpan izvor nadahnuća, plošno oblikovanje najčešći pristup, a crtež neizostavno izražajno sredstvo i čvrst temelj njegovog stvaranja. Riječ je o aktivnoj liniji s kojom ostvaruje narativno – ispovjedne elemente koje crpi iz prirodnih i urbanih pejzaža, predmetne stvarnosti i područja figurativnih likova”, rekla je Stibilj Šajn.

Dodala je da je Bertonov umjetnički svijet elementaran i često prikazan minimalistički uz izbor uglavnom čistih boja. „Linije i površine, boje kao i strukture su gradivni elementi njegovog autorskog stila koji suvereno živi u stalno novim motivacijskim polazištima”, zaključila je Anamarija Stibilj Šajn.

Elvis Berton rođen je 1970. u Pazinu. Izlaže od 2000. godine na 36 samostalnih i više od osamdeset skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu (Austrija, SAD, Velika Britanija, Poljska, Nizozemska, Francuska, Slovačka, Slovenija, Italija, BiH). Dobitnik je više nagrada i priznanja. Od 2008. godine član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika, a od 2014. i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Živi i stvara u okolici Pazina.

Pročitajte još...