Pazinski planinari uživali u ljepotama austrijskih alpskih prostranstava

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ljetne sparine koje su zavladale Istrom izazivaju na bijeg iz urbanih sredina i na traženje svježine na najljepšim mjestima na kugli zemaljskoj, a to su svakako bez premca planine, pogotovo one iznad dvije tisuće metara visine.
Tako su članovi Planinarskog društva “Pazinka” proteklog su vikenda uživali u ljepotama alpskih prostranstava u Austriji. Bili su na dvodnevnom planinarskom izlet u Austriju; Nacionalni park Hohe Tauern i planinarski dom Arthur von Schimd . Ukupno je izletu prisustvovalo 16 planinara predvođenih vodičima Loredanom Šperandom i Igorom Gržinićem.

Izletnici su se vozili od Pazina do Mallnitza. Iz Dosena su krenuli planinarskim putem uz rijeku Dosenbach ( 1.350mnv) do planinarskog doma Arthur von Schimd (2.281mnv) i  savladavamo ukupnu visinsku razliku od 950 m.  Staza je bila duga cca 8 km. Popodne su planinari proveli u odmoru i druženju u domu i na jezeru Dosner see.

U nedjelju su ranom zorom u 5 ujutro nastavili s istraživanjem alpskih prostranstava i ljepota. Nakon pripreme obišli su kružnu stazu oko jezera Dosner see do prijevoja Grazer Scharte te se vratili u dom. Tehnički gledano, staza je bila duga cca 9 km. Savladavali su ukupnu visinsku razliku od 650 m. Poslije okrepe, u svoje su ruksake spakirali pregršt lijepih dojmova i osjećaja te sišli do Dosena, odakle su popodne razgledali Mallnitz i punih se baterija vratili su Pazin. 

Fotografije: Dinko Gubić

Pročitajte još...