Pazinski ribiči pravovremenom akcijom spasili dvjestotinjak kilograma ribe od pomora u Pazinčici

Facebook
Twitter
LinkedIn

Protekli četvrtak jedan je od najneobičnijih dana u životu Športskog ribolovnog društva Pazinčica kada su promptnom reakcijom uspjeli spasiti čak oko 200-tinjak kilograma ribe, kojoj je prijetio pomor iz jezera podno slapa Pazinskog krova.

Iako je Pazinčica, zahvaljujući obilnim padalinama ove godine zadržala se na vanjskom toku puno duge nego proteklih godina, u četvrtak je došlo do naglog pražnjenja korita i nestajanja vode.  To je igrom slučaja u ranim slučajnim satima vidio Vedran Krizmanić – Kimi koji je dojavio svom prijatelju ribiču – Đini Pamiću, a ovaj predsjedniku Deanu Velenderiću.

 Iako je u 9 sati kada je predsjednik Društva otišao u provjeru još bilo oko 3 metra vode, bilo je jasno da voda odlazi nevjerojatnom brzinom. Alarmirajući ostale članove, skupljaju radnu snagu i materijal i brzo svi hitaju “dole zgor potoka”, kako kaže poznata pjesma o ovom dijelu Pazina.  Oni se prilično brzo okupljaju, u 13 sati jezerca unutar velikog jezera Pazinskog krova se razdvajaju.

„Spašavali smo sve ribe, bilo je oko 60-ak šarana od kojih nije bilo manjih od dvije kile, jednog amura, nešto klenica, dvije potočne mrene, jako puno je bilo ribe. Sigurno preko 200-tinjak kila“, komentira Velenderić.

 „Bilo je tu lijepih primjeraka šarana, ribe koja je lipa i zdrava jer stalno mora ‘delat’ u potoku, ni kao u bari. Tu je bilo i najvrjednije vrste šarana – vretenaca, koji se mrijeste, dugi, lijepi primjerci s zlaćanim repom.

Znalo je i prije bit ribe, ali ne ovoliko puno i ne ovakvih primjeraka, koji su najvjerojatnije ovdje stigli 2019. godine kada su bile velike padaline trideset dana, kada su one stigle kroz puknuti nasip  bara u Cerovlju. U dvije ture smo ribu transportirali u bare u Cerovlje i spasili ribe u zadnji čas! U 18 sati više nije bilo vode uopće. Ovim putem želim jako zahvaliti svima koji su se odazvali na akciju, rekao je Velenderić.

Pazinski su ribiči tako pokazali da se ne bave “ribičijom” kao pukim hobijem, već uz kontinuirane hvalevrijedne akcije koje obavljaju tijekom godine kojima upravljaju ekosistemom Pazinčice, dokazali se kao pravi čuvari prirode.

Pročitajte još...