Pazinski umirovljenici uređuju svoj zeleni kutak

Facebook
Twitter
LinkedIn

Na nedavnom natječaju Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva među deset odabranih projekata za dodjelu sredstava iz Fonda gradova i općina ukupnog iznosa od 236.336,24 kuna odabran je i projekt „Zeleni kutak za ugodni trenutak“ Udruge Sindikata umirovljenika Hrvatske Pazin kojem je odobren maksimalni iznos od 25.000,00 kuna.

Pazinski umirovljenici okupljeni u Udrugu Sindikata umirovljenika Hrvatske Pazin u partnerstvu s Udrugom umirovljenika Pazinštine i Društvom likovnih stvaratelja Pazin ovim će projektom urediti zelenu površinu u blizini samog centra grada u svojevrsni penzionerski park, koji će kao javna površina biti dostupan svim zainteresiranim građankama i građanima, kao i posjetiteljima Pazina.

Ova zelena površina veličine od stotinjak kvadratnih metara nalazi se na atraktivnoj lokaciji iza male fontane na istoimenom trgu gdje se nalazi i ured Udruge Sindikata umirovljenika Hrvatske Pazin što je i potaknulo pazinske umirovljenike da pristupe njenom uređenju, budući da trenutno stoji zapuštena i neiskorištena.

U suradnji s Žarkom Mikulićem, krajobraznim arhitektom, tvrkom Goldfren iz Pazina i Karlom Fabrisom, dipl. ing. građevinarstva u mirovini izrađeni su idejni i provedbeni projekti uređenja, ove sada neugledne površine u kutak za odmor, predah i ugodan boravak.

Projekt obuhvaća poravnavanje terena, dozidavanje potpornog zida, uređenje pristupne rampe za osobe s invaliditetom i roditelja s dječjim kolicima, hortikulturno uređenje i oplemenjivanje zelenilom, opremanje potrebnom opremom (klupama, stolom i žardinijerama) te izradu murala na istočnom zidu koji omeđuje ovu površinu.

Složenije radove koji zahtijevaju mehanizaciju odraditi će građevinska tvrtka Goldfren iz Pazina, a pomoćne radove volonteri, članovi udruge i partnera, dok će mural oslikati članovi Društva likovnih stvaratelja Pazin. Na muralu će se nalaziti stilizirana istarska kamena kuća koja se nekad nalazila na ovoj površini. Mural će se izraditi prema slici koju je naslikao član DLS Pazin Mihael Čeple, a kao predložak mu je poslužila jedna od rijetkih fotografija koja prikazuje kako je nekad izgledao ovaj kutak grada prije nego što je kućica srušena i prostor pretvoren u zelenu površinu. Skicu stilizirane kuće izraditi će Anita Pilat, dipl. slikarica.

Sve projektne aktivnosti usuglašene su s Upravnim odjelom za komunalni sustav, prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Pazina, a uspostavljena je i suradnja s komunalnim poduzećem “Usluga” d.o.o. Pazin koja će se uključiti prvenstveno prilikom odvoza i zbrinjavanja otpadnog materijala.

Otvorenje parka planirano je za 01. listopada koji se inače obilježava kao Međunarodni dan starijih osoba. Uz sredstva Zaklade, projekt će sufinancirati i Grad Pazin te sama Udruga Sindikata umirovljenika Hrvatske Pazin vlastitim sredstvima.

Pročitajte još...