Pazinski zboraši oduševili publiku u Bellunu

Facebook
Twitter
LinkedIn

Zbor Roženice, poznat po svom kvalitetnom vokalnom izražaju i bogatim repertoarom tradicionalne i moderne glazbe, imao je čast biti pozvan da gostuje u Italiji povodom 40. obljetnice zbora Coro Polifonico di Trichiana od 30. lipnja do 2. srpnja. Ova prilika je predstavila ne samo izuzetnu čast, već i priliku za još bolje međusobno upoznavanje, dijeljenje glazbenih iskustava i slavljenje zajedničke ljubavi prema zborskom pjevanju.

Zborovi se međusobno poznaju već 19 godina a druženje se do sada uglavnom odvijalo u Hrvatskoj, točnije na FAKS festivalu – Festivalu amaterskog kulturnog stvaralaštva kojem je predsjednica Ines Kovačić Drndić, ujedno i dirigentica zbora Roženice. Coro Polifonico di Trichiana je čak 6 puta sudjelovao na spomenutom festivalu koji se odvija svake godine u dva volumena, u proljetnom terminu.

Avantura Zbora Roženice je započela u petak 30. lipnja dolaskom u Belluno, gdje je članove dočekao Paolo Gardenal, alfa i omega domaćina, predsjednik zbora Coro Polifonico di Trichiana. Zbor je bio smješten u hotelu u samom centru grada, što je članovima omogućilo da istražuju njegove uske uličice, trgove i prelijepe arhitektonske dragulje. Već na samom susretu osjetili su toplinu i prijateljstvo. Trenuci upoznavanja, razmjene glazbenih priča i vesele rasprave bile su  samo početak nezaboravnog iskustva koje je uslijedilo.

Glavni događaj koji je bio razlog dolaska je koncert povodom 40. obljetnice zbora Coro Polifonico di Trichiana. Ovaj koncert predstavlja jedan u nizu svečanosti kojom Coro Polifonico di Trichiana obilježava 40. obljetnicu svog uspješnog rada. Zbor Roženice je imao čast da svojim nastupom u Crkvi Sv. Marijinog Uznesenja u subotu 1. srpnja doprinese ovoj velikoj svečanosti.

Pripremili su poseban repertoar koji obuhvatio različite žanrove glazbe, od tradicionalnih pjesama, skladbi skladane na istarskoj ljestvici pjesama do suvremenih kompozicija. Zbor je tako izveo medley pjesama Olivera Dragojevića – Dobar dan, Galebe, Moj lipi anđele i Virujen u anđele sa solistima Miljenkom Ladavcem i Dianom Krizmanić.

Otpjevali su zatim tradicionalnu američku pjesmu Bring me little water Silvy te molitvu Krist na žalu. U drugom dijelu koncerta izveli su  Ni ga ča je Pazin i Suvernir Nella Milottija, zatim tek nedavno skladanu pjesmu Kalamari Đeni Dekleva Radaković na tekst Alide Perkov a nastavili su fantastičnim medleyem Gibonnijevih pjesama – Dobri ljudi, Zlatne godine i Oprosti te oduševili prisutne porukom, razigranošću, scenom i odličnim vokalima. Zboraše su nagradili dugotrajnim pljeskom pri čemu se cijela dvorana digla na noge.

Zbor je nastup zaključio afričkom molitvom Ukuthula uz soliste Dianu Krizmanić, Petru Kuhar i Gorana Fabrisa. Emotivna izvedba je snažno ganula publiku. Cilj Roženica  je bio da stvore jedinstvenu glazbenu harmoniju i emociju koja će dotaknuti srca publike te su u tome itekako uspjeli. Zbor je većinu skladbi izveo a capella dok su neke od njih popratili sami članovi zbora – Endi Červar na gitari te Matko Kotiga i Deni Erik na harmonici.

Na koncertu su još nastupili domaćini, zborovi Coro Polifonico di Trichiana i Schola Cantorum Trichianiensis te Banda Ottoni  – članovi Filharmonije iz Belluna. Uslijedila je razmjena poklona između zborova te zajedničke izvedbe pjesama Krasna zemljo, Istro mila, isječak iz mjuzikla Jalta, Jalta – Neka cijeli ovaj svijet, te talijansku pjesmu Signore delle cime pod ravnanjem dirigentice Ines Kovačić Drndić.

Osim samog koncerta, Roženice su imale priliku da upoznaju Belluno, Trichianu i okolne predjele. Ovaj dio Italije obiluje izuzetnim prirodnim ljepotama i kulturnim znamenitostima. Planine Dolomiti, koje su dio UNESCO svjetske baštine, pružaju predivne pejzaže i daju mogućnost za planinarenje i istraživanje netaknute prirode.

Naravno, putovanje u Italiju ne bi bilo potpuno bez uživanja u ukusnoj talijanskoj kuhinji. Belluno je poznat po svojim lokalnim specijalitetima, poput tjestenine, sireva, pršuta i sviježe ribe iz obližnje rijeke Piave. Zboraši su imali priliku da probaju autentične talijanske delicije i uživaju u vrhunskom kulinarskom iskustvu.

Planinari iz Trichiane su članovima Zbora Roženice priuštili pravo uživanje u prirodnim ljepotama i delicijama ugostivši ih u njihovom planinarskom domu gdje su se kroz glazbu, hranu i tradiciju, članovi zbora Roženice još više povezali sa članovima zbora Coro Polifonico di Trichiana i njihovom lokalnom zajednicom. Ovo iskustvo će članove zbora Roženice zasigurno još više povezati,  inspirirati i motivirati da nastave njegovati umjetnost zborskog pjevanja i da šire ljubav prema glazbi.

Gostovanje Zbora Roženice omogućio je domaćin, Coro Polifonico di Trichiana a pomogli su još i  Grad Pazin te brojni sponzori.

Putovanje u Italiju nije bilo samo glazbeno i kulturno iskustvo, već je Zbor Roženice imao priliku da se poveže s lokalnim stanovništvom i stvori trajna prijateljstva. Svi zajedno su stvorili nezaboravne trenutke glazbe, ljubaznosti i ljepote. Ovo putovanje je obogatilo Zbor Roženice na mnogo načina i ostati će u sjećanju članova kao jedno od najdragocjenijih iskustava, posebno što je to bilo prvo duže putovanje van granica Hrvatske nakon pandemije.

Pročitajte još...