Petstotinjak srednjoškolaca kroz projektni dan posjetili ustanove, udruge i tvrtke, a isprobali od plesa na svili, joge do tradicijskih napjeva

Facebook
Twitter
LinkedIn

U petak, 15. prosinca, Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile Pazin, organizirala je, a uz pomoć lokalne zajednice, i realizirala drugi po redu Projektni dan, koji je okupio oko petstotinjak srednjoškolaca iz svih 27 razreda. Cilj Projektnog dana jest upoznavanje i povezivanje Škole s udrugama, organizacijama i tvrtkama u lokalnoj zajednice.

Nakon odličnih prošlogodišnjih povratnih informacija (i od strane udruga i od strane učenika), ove su se godine uključile i neke nove udruge, ustanove i tvrtke te je broj uključenih organizacija bio nešto veći od 20.

Projektni dan funkcionira na način da jedan razredni odjel posjeti dvije organizacije u trajanju od 90 minuta, u kojem im organizacija na zanimljiv i interaktivan način prikaže svoju djelatnost.

Tako su učenici Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile Pazin ove godine bili gradski vijećnici i vijećnice u Gradu Pazinu, učenici i učenice Pazinskog kolegija i Osnovne škole Vladimira Nazora Pazin, odgajatelji i odgajateljice u Dječjem vrtiću Olga Ban, knjižničari i knjižničarke u Gradskoj knjižnici Pazin te plesači/ce i javni/e prezentatori/ce u sklopu radionica u Pučkom otvorenom učilištu Pazin.

Sudjelovali su u učenju tradicijskih napjeva s udrugom TradInEtno, u radionicama o razrednoj klimi u Društvu „Naša djeca“ Pazin, bili urednici emisija na Radio Istri, te saznali sve o očuvanju starih knjiga u Državnom arhivu Grada Pazina.

Okušali su se u kreativnim izradama optičkih iluzija u Društvu likovnih stvaratelja, u plesu na svili s udrugom Aria, spašavali su unesrećene s volonterima Hrvatske gorske službe spašavanja i otkrili čime se sve bavi Gradski Crveni križ.

U Etnografskom muzeju iskusili su vještine tkanja na tkalačkim stolovima, u Folklornom društvu plesali su narodne plesove i isprobali istarske narodne nošnje, dok im je Sportsko-penjački klub Hiperaktiv omogućio da se iskušaju u penjanju na umjetnu stijenu.

Poduzetnički inkubator PazinUP  predstavio je učenicima i učenicama ulogu razvojne agencije i poduzetničkog inkubatora te kvizom provjerio znanje iz područja financijske pismenosti, Centar za mlade Alarm održao im je radionicu medijske pismenosti te upoznao s tehnikama kreativnog pisanja, a imali su i mogućnost, pod vodstvom Sare Perić Brajković, vježbati yogu.

Javna vatrogasna postrojba Pazin upoznala ih je sa svojom djelatnošću, prostorom, vozilima i sredstvima za rad, u Dnevnom boravku za starije osobe družili su se i sudjelovali u aktivnostima boravka, dok su u novootvorenoj teretani „Space Gym“ saznali sve o zdravoj hrani, zdravom načinu života i isprobali sprave.

Osim toga, dva su razreda posjetili pazinske tvrtke Gastro-Tim, Internova i Filix, gdje su ih vlasnici i zaposlenici upoznali s djelokrugom rada tvrtke te ih upoznali s cijelim proizvodnim procesom.

Voditeljica Projektnog dana je bila Iva Luk, pedagoginja škole. Svi uključeni u Projektni dan izražavaju veliko zadovoljstvo realizacijom, angažmanom organizacija i sudjelovanjem učenika.

Pročitajte još...