Pogledajte zanimljivu izložbu Etnografskog muzeja Istre o ženskom radu

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ivona Orlić, Kristina Kalčić Brajković i Tamara Nikolić Đerić

U četvrtak 29. prosinca 2022. godine u Pazinskom kaštelu je otvorena izložba Nije sve tako ružičasto: žene i rad u Istri/ No xe tutto roxe e fiori: donne e il lavoro in Istria’. Izložba je rezultat istraživanja ženskih radničkih iskustava i arhivskog materijala od 18. stoljeća naovamo.

Predstavljajući heterogena iskustva vezana uz plaćeni rad u industrijskom i postindustrijskom kontekstu, izložba otvara i pitanje ne-rada, odnosno kućanskog, neplaćenog rada koji (je) čini(o) temelj egzistencije brojnih obitelji, ali koji, prema mišljenju autorica, nije dovoljno valoriziran. Polazeći od činjenice da se u matične knjige do određenog perioda upisivalo samo zanimanje muškaraca (primjerice ‘poljoprivrednik’), a u kojem su vrlo često žene ravnopravno sudjelovale, autorice povezuju nevidljivost žena u povijesnim pisanim izvorima s današnjom neravnopravnom pozicijom žena na tržištu rada.

Snimio Anđelo Dagostin/ Glas Istre

Opisujući ženski rad u kući, u kampanji, na tržnici, u tvornici i za kompjuterom, izložba će ukazati na dvostruku opterećenost mnogih žena kako u prošlosti tako i danas.

Koncept izložbe se temelji na povezivanju osobnih priča kazivačica s predmetima kao simboličkim nositeljima iskustava. Interpretacijom i kontekstualizacijom sada ‘bezimenih’ predmeta otvaramo muzejske zbirke javnosti i gradimo odnos zajednice prema materijalnoj kulturi koja se čuva u muzejima.

Autorice izložbe su kustosice dr.sc. Tamara Nikolić Đerić i dr.sc. Ivona Orlić dok likovni postav potpisuje Kristina Kalčić Brajković -Studio KKA. Izložba je financirana sredstvima Istarske županije i Ministarstva kulture RH. Pozdravne govore okupljenima na otvaranju uputili su Vladimir Torbica, županijski pročelnik za kulturu i pazinska gradonačelnica Suzana Jašić.

Detalj s izložbe

 

Pročitajte još...