Predstavljena slikovnica o velikom reformatoru Matiji Vlačiću Iliriku

Facebook
Twitter
LinkedIn

U Gradskoj knjižnici Pazin je u petak 4.11. održan još jedan književni susret na kojem su gostovale čak tri autorice. U dinamičnom razgovoru s Anom Dundara Pajić, Katarinom Brajdić Divšić i Majdom Milevoj Klapčić razgovarali smo o slikovnici Kapelin: obična štorija o neobičnom Labinjanu.

Priča započinje tako da dječak Matija na školskom izletu i prilikom posjeta spomen-sobi Matije Vlačića Ilirika pronalazi kapu u škrinji. Kao svako zaigrano i živahno dijete uzima kapu, stavlja je na glavu ne sluteći što će se dogoditi i kamo će ga kapa „odvesti“. A odvodi ga u 16. stoljeće, u vrijeme kada je živio Matija Vlačić Ilirik, veliki istarski reformator, protestantski teolog, crkveni povjesničar, filozof i filolog. Slikovnica donosi niz zanimljivosti o njegovu životu, ali ispričana priča nije samo još jedna priča. Odličan je temelj za zavičajnu nastavu na Labinštini, ali i u cijeloj Istri. Kreativne snage triju autorica daju dodatnu vrijednost slikovnici rubrikom Jeste li znali? kojom potiču čitatelje na dodatno istraživanje. Osim toga, slikovnica ima QR kod s kvizom putem kojeg  čitatelji mogu provjeriti znanje stečeno u ovoj čitalačkoj avanturi te upute kako svatko može izraditi svoj obiteljski grb. Osim autorskog trojca, treba spomenuti ilustratora Vibora Juhasa, dizajnera Matka Plovanića i urednicu Martinu Perić koji su zaslužni da je ova slikovnica mali umjetnički projekt.

Slikovnica je do sada više puta promovirana, a krenulo se s održavanjem radionica za učenike, ali i kolege profesore i knjižničare. Autorice su otkrile da je u pripremi nova slikovnica koja će biti posvećena poznatoj labinskoj, istarskoj  učiteljici Giuseppini Martinuzzi, a nositi će naslov Kolarin. Iz publike je zanimljivo primijećeno i komentirano da je ovaj autorski trojac zapravo literarni Knjaz (asocijacija na tv-serijal Roberta Knjaza o hrvatskim velikanima).

Pročitajte još...