Prvi Samanj kulture pokazao se kao pun pogodak za povratak promocije nezavisne kulture u Pazinu

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nastup hrvatsko-francuskog sastava 'çhâñt élečtrónïqùe'

U cjelodnevnom programu Samanj kulture koji je održan prekjučer u pazinskom Kaštelu, pokazao se kao pun pogodak, nastavljajući tako bogatu tradiciju bavljenja nezavisnom kulturom, i popunjavajući tako rupu nastalu nakon nekoliko godine neodržavanja festivala Sedam dana stvaranja.

Započeo je programom namijenjenom djeci u dječjem / obiteljskom programu koji je započeo s predstavom učenika iz OŠ Vladimira Gortan u Žminju pod nazivom Minja Bartulja, a nastavio se s igrom Lov na blago za djecu od 8 do 12 godina. Igra se odvijala u prostorima oko Kaštela i igrala se u timovima. Po završetku Lova na Blago prikazani su studentski kratkometražni animirani filmovi: Stinky u mračnoj šumi (Sunčana Brkulj), Nigdar ni bilo (Mateja Štefinščak) te Horizont (Morana Marija Vulić) te Čopor ili stado Lune Strmotić koja je po završetku prikazivanja animacije započela i radionicu animacije za djecu.

Predstavljena je i nova književna brošura »Kulturni identitet Istrijana« čiji su autori Elena Kiss, Oleg Morović, Antonela Brenko, Ema Guštin, Sara Mogorović, Gea Rajić, Josipa Škrapić, Lucija Mijandrušić i Luna Strmotić.

Prijepodne je u RocKastelu održan okrugli stol na temu “Jačanje sinergije organizacija nezavisne kulture u Istarskoj županiji”, u organizaciji udruge Atanor i MI plus platforme, o čemu ćemo u posebnom članku.

Popodnevnu seansu po zaista velikim vrućinama započeli su glumpci Kazališne družine Rastrepuh koja je odigrala predstavu “Šegavi ćornjak – k’o fol recital”. “Šegavi ćornjak” nam pripovijeda o putovanju kroz život istarskog čovjeka, koristeći pjesme i priče. Počinje s rođenjem i djetinjstvom, a potom nas vodi kroz trenutke rastanka, prve ljubavi, svakodnevne borbe, starije dane i na kraju smiraj života. Kroz ove priče pratimo i mijene Istre, slikovito prikazane kroz promjene u životu našeg čovjeka. Ovaj “k’o fol recital” nam pruža iskren prikaz ljudskih nadanja i strahova, potrage za smislom i suočavanja sa smrću, ukratko – svega što život u Istri čini.

Sat kasnije u rotondi Kaštela otvarila se skupna izložba “Ispreplitanja” i skupna izložba “Grafička mapa Crux”.

U izložbi „Ispreplitanja“ predstavli su se umjetnici iz Istre i Kvarnera:  Mariana Ban, Heni Crnović, Marko Človek, Iva Čukelj, Marina Rajšić i Damir Stojnić.

Grafička mapa Crux 2022. treća edicija koju izdaje društvo vizualnih umjetnika CRUX, osnovano 2019. U ovom izdanju se kao i u prethodne dvije radi o digitalnim ispisima radova umjetnika.  Mapa zadržava grafička pravila ograničenom, numeriranom i potpisanom nakladom. Mapa ima nakladu od 20 primjeraka i sadrži radove trinaest autora, što onih starijih i srednje generacije, ali i mlade autorice. Do sad je mapa sadržavala radove umjetnica i umjetnika iz Istre, ali se ovim izdanjem širi i van Istre.

Autori koji su sudjelovali bili su: Fulvio Juričić, Bojan Šumonja, Robert Pauletta, Eros Čakić, Jadranka Ostić, Borut Skok, Tea Bičić, Sanja Simeunović Bajec, Hana Letica, Zela Luša, Ivona Verbanac, Gea Rajić i Josipa Škrapić.

Uslijedilo je predavanje “Kaštel od zatvora do simbola identiteta mladih” Antona Finderlea,

Predavanje je bilo koncipirano na način da kombinira osobne ispovijesti i odnos prema Kaštelu, kombinira razna uznička iskustva ljudi iz Pazina iz perioda za vrijeme i nakon Drugog svjetskog rata, dajući prikaz jednog bizarnog poslijeratnog slučaja koji se u njemu događao. U drugom dijelu predavanja dan je simbolički prikaz koji Kaštel ima u životu mladih Pazinaca u poslijeratnim godinama te identifikaciju raznih društvenih skupina

Istovremeno je održana radionica za mlade iznad 15 godina “Plakatna ilustracija” koju je vodio Toni Buršić. Radionica je omogućila sudionicima da istraže svijet analogne ilustracije koristeći papir i flomastere. Sudionici će razviti svoje vlastite plakate i upoznati se s osnovama dizajna, ilustracije i kompozicije. U sklopu radionice održati će se i uvodno predavanje o ilustraciji i dizajnu.

Uslijedio je “Džem session”, kao i kartaški turnir u briškuli i trešetama. Bilo je zanimljivo vidjeti stolove prekrivene crveno-bijelim stolovima na platou spomen doma i zapravo veliki interes za dobrom partijom briškula ili trešeta.

Navečer su prikazani animirani filmovi: “Jure Grando – Štrigun iz Kringe” Martin Babić, “Odrasti u malo drvo” Noemi Ribić, te “Pansion Paun” Dorotea Radušić, te filmovi “Jel’ kužiš sad” Lucije Brkić, “Razglednice/kartoline” Igora Bezinovića, “La predstava” Tea Morosina, Erica Ušića, te “Od Kršana do Peroja” Igora Bezinovića.

Program je završen koncertom na kojem su nastupili Gorrmarr i Chant Élečtronique.     

Organizator događanja je udruga Forma, a projekt nastaje u suradnji s Muzejom grada Pazina i Etnografskim muzejom Istre te partnerstvima s pazinskim Pučkim otvorenim učilištem, Društvom likovnih stvaratelja – CRUX i Centrom za mlade Alarm. Projekt financira Grad Pazin, Istarska županija i Upravni odjel za kulturu i zavičajnost Istarske županije te Turistička zajednica središnje Istre.

Pročitajte još...