SAMANJ KULTURE: Çhâñt Élečtrónïqùe i GorrMarr kao šlag na vrhu torte

Facebook
Twitter
LinkedIn

Na kraju prvog pazinskog Samnja kulture održana su idva vrlo interesantna koncerta. Najprije je nastupio internacionalni bend Çhâñt Élečtrónïqùe.

Glazba koju Çhâñt Élečtrónïqùe izvodi povezuje vokalne tradicije Argentine, Portugala, Hrvatske i Bosne i Hercegovine te glazbenu produkciju koju potpisuju francuski, irski i hrvatski producenti. Projekt se može opisati kao kontemplacija starih tradicija polifonije povezana sa modernom elektronskom glazbom u neočekivano iskustvo koje je oduševilo mnogobrojnu pazinsku publiku.

Album “çhâñt élečtrónïqùe vol. 1″ je odmah po izlasku zaintrigirao svjetsku world music javnost, pjesme s njega su emitirane na brojnim svjetskim radijskim stanicama uključujući i BBC, gdje ih je ‘vrtio’ i legendarni DJ Gilles Peterson, a recenzije i drugi tekstovi o çhâñt élečtrónïqùe objavljeni su, između ostalog, u Songlinesu i Quietusu.

Od prvog susreta 2019. godine u Portugalu aktivno surađuju u izgradnji novog glazbenog izričaja, nadilazeći granice vlastitog kulturnog nasljeđa. 

Članovi kolektiva su: Darragh Quinn (Irska), Teresa Campos (Portugal), Louise Calzada, Raphael Hardy i Nils Peschanski (Francuska), a hrvatski dio benda čine poznati glazbenici Dunja Bahtijarević i Nenad Kovačić.

Dunja Bahtijarević rodom je iz Mostara te spada u sam vrh domaće etno i jazz vokalne ekspresije. Pjesnikinja je, pjevačica i prevoditeljica. Izvodi tradicijske pjesme i istražuje muzičke kontekste koji im udišu nov život. U muzici koju stvara osjeti se njezino neprestano traženje svojih korijena, povezujući prošlost, sadašnjost i budućnost.

Nenad Kovačić glazbom se bavi više od 20 godina, a poznat je hrvatskoj publici po sviranju u bendovima poput Antenata, Afiona, Mimike Maka Murtića, Sevdah Takhta Damira Imamovića te je od 2019. inicijator ovog benda.

Sa svojim bendovima sam u posljednjih 15 godina  održao nekoliko stotina koncerata po klubovima i festivalima Hrvatskoj i inozemstvu (Francuska, Njemačka, Italija, Bosna i Hercegovina, Srbija, Grčka, Slovenija, Makedonija, Švedska, Danska, Belgija, Nizozemska, Norveška,  Portugal, Švicarska, Rusija, Šetlandsko otočje, Meksiko)  te izdao 15 albuma.

GorrMarr je electro duo koji spaja elektronsku glazbu s tradicijskom glazbom istarskog poluotoka, a čine ga Goran Farkaš i Marijan Jelenić. Sa svojim radom počinju 2020. godine u jeku pandemije kada se, zbog „rupe” nastale u kulturnim događajima, javlja još veća želja za glazbenim stvaralaštvom.

 Ovaj dvojac ipak nije nov na glazbenoj sceni. Njihova imena poznata su jer zajedno nastupaju u etno skupini Veja. Jelenić je poznat i po nastupu u pulskom bendu Nola.

Pročitajte još...