Samanta Matejčić Čotar iz Pazina ambasadorica Erasmus+ programa za opće obrazovanje

Facebook
Twitter
LinkedIn

Agencija za mobilnost i programe Europske unije (AMPEU) imenovala je devet Erasmus+ ambasadora iz područja odgoja i općeg obrazovanja za razdoblje 2022. – 2024. godine za područje cijele Hrvatske. Riječ je o iskusnim korisnicima s dugogodišnjim iskustvom u provedbi Erasmus+ projekata. Jedna od njih je i Samanta Matejčić Čotar iz Pazina.

Uloga mreže ambasadora je promovirati program Erasmus+ diljem Hrvatske, informirati o mogućnostima koje program pruža, a organizacijama zainteresiranim za sudjelovanje u programu kao i Erasmus+ korisnicima pružiti praktične savjete za što uspješniju pripremu projektnih prijedloga i provedbu projekata.

Erasmus+ u području odgoja i općeg obrazovanja otvoren je učenicima i zaposlenicima odgojno-obrazovnih ustanova poput dječjih vrtića, knjižnica, škola i učeničkih domova. Iako u projektima sudjeluju pojedinci, prijavljuju ih ustanove i/ili organizacije. Projekti mogu biti usmjereni na mobilnosti ili partnersku suradnju s inozemnim ustanovama. Odlazeći na mobilnost u različite ustanove u inozemstvu sudionici stječu nova iskustva i znanja te dijele dobre prakse.

Izabrani ambasadori su korisnici s dugogodišnjim iskustvom u provedbi Erasmus+ projekata stoga je njihova suradnja s Agencijom od iznimne važnosti jer prijaviteljima i korisnicima mogu pružiti konkretne i praktične savjete te predstaviti prokušane primjere uspješnih razvoja projektnih prijava i provedbe projekata.

Samanta Matejčić Čotar, profesorica talijanskog jezika i književnosti i informatologije, već dugi niz godina radi kao školska knjižničarka u Osnovnoj školi Jurja Dobrile u Rovinju. Svoje Erasmus+ iskustvo započela je još tijekom studentskih dana na Odsjeku za informacijske znanosti u Zagrebu, a nastavila ga je kroz provođenje Erasmus+ projektnih aktivnosti u rovinjskoj školi. Želja da učenicima i učiteljima omogući novo iskustvo potaknula ju je na kontinuirano ulaganje vremena i znanja u edukacije o kvalitetnoj prijavi, provedbi i realizaciji projekata. Rezultat sudjelovanja u Erasmus+ projektima vidi u stečenim pozitivnim iskustvima učenika i učitelja kao i u povećanju njihova samopouzdanja, širenju osobnih i stručnih kompetencija te stvaranju europske mreže poznanstva. Titulu Erasmus+ ambasadora doživljava kao krunu osobnog angažmana, ali i rezultat kvalitetne suradnje svih članova školskog Erasmus+ tima, koja će joj omogućiti da stečeno znanje i pozitivna iskustva i dalje dijeli s kolegama na nacionalnoj razini.

-Škola je tijekom sudjelovanja u Erasmus+ programu podigla svoj ugled na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini, a kroz deset godina njezini su učenici i učitelji posjetili više od dvadeset europskih zemalja, rekla je Matejčić Čotar prilikom imenovanja.

 

 

Pročitajte još...