Serđo Šilić: Iza nas je besana noć na Krasu, nastavljamo s borbom

Facebook
Twitter
LinkedIn
Devetero istarskih vatrogasaca iz Umaga, Poreča, Pule i Pazina od sinoć je na ispomoći slovenskim kolegama na Krasu uz uz granicu Italije i Slovenije u tršćanskom zaleđu stvorio je kolaps zbog čega su zatvorene i pojedine prometnice, što je uzrokovalo i ostanak bez električne energije te evakuaciju stanovnika oko Krasa. Ovo je jedan od najvećih požara u slovenskoj povijesti.

Pazinska je javna vatrogasna postrojba smještena tako da graniči s svim susjedima i da je često zovu u ispomoć. Tako je nedavno bila na ispomoći u Puli, a sada su dvojica vatrogasaca na ispomoći slovenskim kolegama. Izbor iskusnog i vrijednog Serđa Šilića, pazinskog vatrogasnog zapovjednika, sigurno nije bio slučajan.

Kontaktirali smo ga da čujemo kako je prošla noć u gašenju i kako ide gašenje požara.


– Noćas sam spavao možda sat vremena. Smješteni smo tu u selima pokraj Kostanjevice, trenutno radimo na poslovima pripreme rezervoara za helikoptere. To smo jučer radili otkad smo došli u 18 sati pa sve do navečer dok su ni letjeli, nakon toga smo prešli na čuvanje linije požara gdje smo se zadržali do kasno u noć, negdje oko 3-4 sata. Ima jako puno dima, vidljivost je mala. Noćas će se momci zamijeniti – njih osmoricu će zamijeniti druga osmorica iz Umaga, Poreča, Pule i Pazina, a ja naravno do daljnjeg ostajem ovdje, rekao nam je Šilić.

Kako prenose Slovenske novice situacija na Krasu već je peti dan zaredom iznimno ozbiljna. Sirene za evakuaciju oglasile su se u tri kraška sela, i to u Temnici, Vojščici i Novelu (na ovom području živi nešto više od 400 stanovnika). Mjesto susreta im je gimnazija u Komnu. Zapovjednik civilne zaštite Srečko Šestan podsjetio je da se stanje na goričkom Krasu popravilo u srijedu navečer, no tada su noću planula dva velika požara, a kad je zapuhao vjetar, situacija se ujutro pogoršala.

S vatrom se trenutačno bori 1.100 ljudi, među kojima i tisuću vatrogasaca, a prema njegovim riječima, vatra će se uskoro spojiti s požarištem od prethodnih dana na Renškom vrhu, gdje će ga vatrogasci pokušati spriječiti da nastavi svoj put prema Trstelju. Požarna linija trenutno se kreće s ceste Kostanjevica–Lokvica–Opatje selo.

Pročitajte još...