Subota u znaku suvremenog plesa u udruzi Roxy dance

Facebook
Twitter
LinkedIn

Subota je u bivšoj pazinskoj vojarni bila vrlo živahna u udruzi Roxy dance. Najprije je održana radionica suvremenog plesa koja je provedena kroz projekt “21 uputa za ples” u organizaciji umjetničke organizacije 21:21 iz Zagreba,  gdje se je sudionicama željelo prenijeti bolje razumijevanje suvremene kulture i umjetnosti. Između ove dvije udruge došlo je do suradnje koja je rezultirala ovim zanimljivim aktivnostima.

One su kroz susret s profesionalkama iz područja plesne umjetnosti, koreografkinjom i plesačicom Petrom Hrašćanec, sudjelovale u radioničkoj formi kroz nekoliko konkretnih izvedbenih zadataka, improvizacijskih igara i vježbi. Sadržaj radionice bazirao se na izvedbenim zadacima tri predstave UO 21:21, a to su “Skupa”, “Samo” i “Zagrljaji”.

 Nakon radionice je održana plesna predstava “Love will tear us apart” kazališne skupine De facto u izvedbi Petre Hrašćanec.

“Love will tear us apart” prvi je dio trilogije o odnosu suvremenog plesa i specifičnog žanra pop glazbe. Sam rad žanrovski vrluda između rock koncerta, ispovjedne forme i apstraktnog plesa. Pitanje vlasništva nad izvedbom isprva stavljeno u apstraktni plesni okvir bavljenja tijelom i politikom pogleda, ekstremno se proširuje u širi umjetnički i socijalni okvir.

Ljubav iz naslova prenesena je u ljubav spram plesa, čina plesa samog, dok rad raspravlja razliku između plesa i njegove realizacije kao društvenog događanja kroz konstituciju pojma izvođačice same. Izvođačica Petra Hrašćanec izvela je plesne numere, odabrane ljubavne pjesme, dok u pauzama saznajemo naoko efemerne detalje o nastanku same produkcije, rasplićući suptilnu mrežu odnosa moći koja definira čin izvedbe.

“Love will tear us apart” premijerno je izvedena 2011. godine i riječ je o jednoj od najizvođenijih hrvatskih plesnih predstava, za koju je Petra Hrašćanec 2012. nagrađena Nagradom hrvatskog glumišta. Održavanje radionice i predstave financirano je od strane Ministarstva kulture i medija.

Pročitajte još...