Svjetski dan svjesnosti o zlostavljanju starijih osoba obilježen radionicom u Spomen domu

Facebook
Twitter
LinkedIn

Jučer, 13. lipnja, povodom Svjetskog dana svjesnosti o zlostavljanju starijih osoba (15. lipnja) u pazinskom Spomen domu održana je radionica znakovitog naziva “Pravna zaštita starijih osoba – Izazovi i mogućnosti u Istarskoj županiji”.

Ovo je treća radionica za starije osobe i one koji skrbe o njima u organizaciji Centra za socijalnu skrb Pazin, kao partnera u projektu “SOS – skrb o starijima”.

Voditeljica radionice, Jelena Pereša, dipl. pravnica s pravosudnim i javnobilježničkim ispitom, ali i certifikatom iz Realitetne terapije te drugim edukacijama iz područja djelatnosti socijalne skrbi, na zanimljiv i široj javnosti razumljiv način dotaknula je važna pitanja s kojima se svi tijekom života susrećemo, a starijim osobama predstavljaju poseban izazov.

Kroz radionicu sudionici su imali prilike upoznati se s trenutno dostupnim resursima i mogućnostima poboljšanja životnih uvjeta za podmirenje različitih potreba starijih osoba.

Poseban interes izazvala je tema imovinsko-pravnih odnosa, čije nedovoljno poznavanje predstavlja jedan od najčešćih rizika s kojima se suočavaju osobe treće životne dobi, zbog mogućnosti prijevara prilikom sklapanja ugovora o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju. Voditeljica je prisutnima predočila i moguća rješenja u cilju njihove zaštite.

Poznavanje vlastitih prava nije samo preduvjet za podizanje kvalitete života starijih osoba, već i izravna prevencija njihova zlostavljanja.

Pročitajte još...