U Pazinu obilježen Međunarodni dan žena, gradonačelnica Jašić okupila preko tridesetak kolegica

Facebook
Twitter
LinkedIn

U povodu Međunarodnog dana žena, gradonačelnica Grada Pazina Suzana Jašić održala je jedan od najosobnijih prijema do sada – okupila je preko trideset žena, kako one na čelu Grada i gradskih tijela, vijećnice Gradskog vijeća, tako i žene koje upravljaju gradskim tvrtkama i ustanovama na području Grada Pazina te predstavnice obrtnica i poduzetnice na čelu najvećih pazinskih tvrtki.

Uzvanice je dočekao glazbenik-pijanist i profesor klavira, Karim Brković, a potom je gradonačelnica uvodno istaknula kako „Dan žena, nije Valentinovo, već Dan koji se obilježava u čast naših pretkinja koje su za nas izborile prava koja danas imamo, ali i u čast sadašnjih i budućih generacija žena jer ravnopravnost nije dosegnuta na brojnim područjima, kako u privatnoj, tako i u ekonomskoj, socijalnoj i javnoj sferi. Pitanja rodnog stereotipiziranja, nasilja nad ženama i djecom, “staklenog stropa”, odnosno otežanog napredovanja žena na više hijerarhijske razine na radnom mjestu, nejednakih plaća žena i muškaraca na istim poslovima, trendovi retradicionalizacije društva i položaja žena i dalje su važna pitanja društvenog razvoja“.

Istaknula je kako je važno osvijestiti kako je danas zastupljenost žena na vodećim funkcijama u Gradu izrazito povoljna te da “imamo priliku provoditi politike rodne osjetljivosti, uključivosti, dijaloga i suradnje”. Osim gradonačelnice, Pazin ima i predsjednicu i potpredsjednicu Gradskog vijeća, te 7 vijećnica od ukupno 13 članova i članica Gradskog vijeća. Od 6 javnih ustanova u vlasništvu Grada Pazina, 4 vode žene, od 5 trgovačkih društva u vlasništvu Grada Pazina 3 vode žene, od 432 obrta u Gradu Pazinu, 130 vode žene, a od 316 trgovačkih društva, čak njih 104 vode žene.

Sve sudionice prijema predstavile su se jedna drugoj i govorile o svojim ženskim osobnim i profesionalnim iskustvima i poslale međusobnu poruku osnaživanja. “Važno je misliti na i na sebe”, rekle su te poslale poruku podrške ženama i djevojčicama o ženskoj volji, snazi i solidarnosti na putu koji je prokrčen, ali nije još gotov.

Jedna od najvažnijih poruka 8. Marta je poruka o solidarnosti pa je prijem bio i humanitarnog karaktera. Uz suradnju s Crvenim križem Pazin, prikupljala se pomoć za starije osobe koje žive u samačkim domaćinstvima u središnjoj Istri.

Nakon prijema, u 18 sati održano je otvorenje izložbe „Žene u svom svijetu“ u Likovnoj galeriji u Pazinu. Izložba je nastala udruživanjem zajedničkih snaga Društva likovnih stvaratelja, Gradske knjižnice Pazin i Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Pazina. Na izložbi su predstavljeni radovi petnaestak autorica, članica Društva likovnih stvaratelja Pazin, iz područja primijenjene umjetnosti i slikarstva. Čitala se i poezija i proza od strane pazinskih autorica Jane Prević Finderle, Davorke Flego i Vere Bosazzi. Pazinka belgijskih korijena Miriam de Bonte bila je zadužena za glazbeni dio. Izložba je otvorena

do 19 .ožujka 2022. godine.

Pročitajte još...