Veja sinoć na pulskom Kaštelu pokazala zašto spada u sam vrh hrvatske etno glazbe

Facebook
Twitter
LinkedIn
Veja rasplesala puni pulski Kaštel

Sinoć je u  Povijesnom i pomorskom muzeju Istre, na pulskom Kaštelu, na otvorenom, na jednoj od najljepših istarskih ljetnih pozornica, pazinska etno atrakcija Veja pokazala zašto je svrstavaju u sam vrh hrvatske etno muzike, na početku 4. Open Season Festa. Uz njih je nastupila legendarna senzacija Kries i pulska mlada glazbenica Ether.

Pazinski je bend rasplesao nekoliko stotina posjetitelja koji su uživali uglavnom u novim stvarima na kojima su predstavili novi osebujni album „Škura ura“, iako su brojni fanovi očekivali hitove poput  Anke, Toca me Piero…već su odsvirali brojne nove zanimljive pjesme.

Veja izvodila pjesme s novog albuma “Škura ura”

Na taj način su pokazali da nisu bend koji podilazi publici, umotavajući preostale pjesme tradicijske umotane u suvremeno ruho. Izveli su nove hitove poput Škure ure, teško majki, Na planincah, Montegnade, Ki je ki, orko tić, dolce Paradiso, Carneval i druge.

Na kraju su izveli na bisu “Biži, biži maglina”, svojevrsnu himnu. Uz frontmena etnomuzikologa Gorana Farkaša nastupili su i Marko Pernić kao vokal i harmonika, Sebastijan Demark kao vokal i bass, Ljuban Rajić kao vokal na cajonu i perkusijama te Marijan Jelenić na gitari i tamburi.

Kries predvođen Mojmirom Novakovićem

Kries je sedmeročlani bend predvođen Mojmirom Novakovićem koji nadahnuće pronalazi u melodijama i tekstovima tradicijskih pjesama u slavenskoj mitologiji, uz dinarski ritam i zvukove mediteranskih glazbala. Dosadašnjim djelovanjem Kries je prisvojio epitet najatraktivnijeg aktivnog predstavnika world music scene s ovih prostora, no jučer kao da su malo usporili svoj prepoznatljivi divlji ekstatični zvuk.  Izveli su hitove s albuma „Ivo i Mara“, Kocijani i „Selo na okuke“.

Od ove jeseni spremaju novu veliku turneju i materijal koji će se naći na njihovom novom izdanju.

Nikol Ćaćić – Ether

Pulska glazbenica Nikol Čačić – umjetničkog naziva Ether prikazala je da njezina predanost glazbi i strast za stvaranjem inovativnih zvukova učinili su je vodećom figurom hrvatske glazbene scene. Otpjevala je skladbe s albuma „Bitka na makovim poljima“ koji je lani izdan i donio joj je tri nominacije za Nezavisnu novinarsku nagradu za Glazbenike “Rock&Off”, koju je osvojila za titulu elektroničke umjetnice “Elektro&Off” 2022 godine.

Pročitajte još...