Zadruga lepoglavske čipke sudjelovala na ovogodišnjem Danu rukotvorina

Facebook
Twitter
LinkedIn

U Etnografskom muzeju Istre/Museo enografico dell’Istria od 15. do 17. rujna održana je šesta po redu manifestacija  Dani rukotvorina –  čarolija stvaranja.

Ideja ovogodišnje manifestacije bila je da se posjetitelji uz tradicijsko istarsko rukotvorstvo upoznaju s rukotvorcima iz drugih dijelova Hrvatske. Stoga je dogovorena suradnja s Zadrugom lepoglavske čipke iz Lepoglave.

Prvog dana manifestacije predstavljena je izložba s predmetima iz fundusa muzeja koji u sebi imaju elemente čipke ili veza; ženske košulje, dječje kapice, ovratnici, čentrini, posteljina i drugo.  Održane su i kreativne radionice na temu čentrina gdje su polaznici, korisnici Poludnevnog boravka za osobe s intelektualnim teškoćama u Pazinu, oslikavali platnene torbe.  Ova, kao i radionica veza,  održane su u popodnevnim satima za sve zainteresirane građane.  Iduća dva dana program je bi ispunjan radionicama izrade čipke na batiće. Njih su vodile članice udruge koja čuva i promiče Lepoglavsku čipku, čije je umijeće izrade uvršteno na UNECO-ovu listu nematerijalne baštine.            

Na ovim radionicama uz posjetitelje muzeja sudjelovali su i učenici pulske Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna.       

     

Pročitajte još...