Završen Erasmus projekt u koji se uključilo skoro 150 mladih i kojim je donijet prvi Lokalni program za mlade

Facebook
Twitter
LinkedIn

U velikoj vijećnici Grada Pazina danas (ponedjeljak, 28. kolovoza 2023.) je održana završna konferencija za medije u sklopu provedbe projekta “Pazi(n) mladi! 2: Izrada Lokalnog programa za mlade Grada Pazina 2023.-2027.“ Projekt je to koji se provodio od 1. siječnja 2022. godine do 30. lipnja ove godine, a čiji su ciljevi bili osnažiti i poduprijeti mlade u lokalnoj zajednici te stvoriti poticajno okruženje za njihovo uključivanje u društveni život i procese donošenja odluka u gradu, unaprjeđenjem kompetencija mladih, radnika s mladima i donositelja odluka, a sve u svrhu donošenja Lokalnog programa za mlade Grada Pazina 2023. – 2027. kao glavnog cilja, odnosno rezultata projekta.

„Riječ „politika“ često je kontaminirana nekim lošim značenjima. Međutim, ako politiku promatramo kao djelovanje za opću dobrobit, možemo reći da smo kroz jedan takav proces uspjeli napraviti kvalitetan okvir za djelovanje mladih u Pazinu. Poručujemo mladima da podupiremo ovakve i slične projekte te da  imaju partnera u Gradu Pazinu“, rekla je uvodno gradonačelnica Suzana Jašić .

Da bi se to ostvarilo, kroz projekt je provedeno 12 aktivnosti, uz sudjelovanje 283 osobe, od čega je čak 147 mladih bilo uključeno u proces. Govoreći o aktivnostima, rečeno je kako su, osim šest sastanaka radnih skupina, održana i tri treninga; za članove Savjeta mladih Grada Pazina, predstavnike Vijeća učenika osnovne i srednjih škola u Pazinu te za osobe koje rade s mladima.

Od aktivnosti, naglašena je Akcija za 5!, u sklopu koje su mladi u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Pazin, zajednički uredili prostor za mlade u Spomen domu te tamo već organizirali tri različite aktivnosti; pub kviz, turnir u briškuli i šahu.

Vrhunac projekta Pazi(n)! mladi 2 je zapravo Lokalni program za mlade Grada Pazina 2023. – 2027., koji je usvojen na Gradskom vijeću 15. prosinca prošle godine. Mladi su bili aktivno uključeni u nastanak lokalnog programa za mlade od samog početka. Sve je krenulo od istraživanja potreba, zatim su se okupile fokusne grupe mladih koje su definirale područja važna za mlade. Proizašlo je  6 područja programa, koja su razradile radne skupine mladih, donositelji odluka i stručnjaci: Zdravlje, Stanovanje i zapošljavanje, Obrazovanje i osposobljavanje, Kultura i slobodno vrijeme mladih, Uključivanje mladih i rad s mladima, Informiranje i komunikacija s mladima.

Lokalni program za mlade, sa svim najznačajnijim aktivnostima i rezultatima, nalazi se u brošuri koja je također predstavljena na konferenciji, a kao takva je i konkretni rezultat projekta.

Sam projekt Pazi(n) mladi! 2 proveo je Grad Pazin u partnerstvu s Centrom za mlade „Alarm“ Pazin, Društvom „Naša djeca“ Pazin, Volonterskim centrom Istra i Udrugom „Delta“ iz Rijeke. Projekt je financiran sredstvima Erasmus+ programa Agencije za mobilnost i programe Europske unije, u području Ključne aktivnosti 154 – Aktivnosti sudjelovanja mladih+, u iznosu od 29.100,00 eura.

Pressicu u video izdanju možete pogledati ovdje.

 

Pročitajte još...