Zoran Žmirić gostovao u Kući za pisce i Centru za mlade Alarm Pazin

Facebook
Twitter
LinkedIn
U Centru za mlade Alarm na književnoj večer i posebna se pažnja posvetila knjizi "Pacijent iz sobe 19"

Poznati riječki književnik gostovao je u razmaku od nekoliko dana na Književnom klubu Centra za mlade Alarm Pazin i u Kući za pisce – Hiži od besid na Buraju gdje je održao dvije književne večeri.

O tome kako je bilo u centru za mlade najbolje govori kratki izvještaj s večeri koju su vodile Roberta Špoljarić i Tiana Lakošeljac s njihove Facebook stranice, kojeg prenosimo u cijelosti:

“Iza nas je jedan poprilično upečatljiv i emotivan susret na kojem se tražio stolac više, a to nimalo ne iznenađuje jer je gost bio sam autor, Zoran Žmirić
Žmirić je gost Kuće za pisce već dvadesetak dana, a dodali bismo da je za to vrijeme postao i PR ambasador srca Istre – tako da pratite ažurne i zanimljive objave na njegovom profilu. ?
Uz zadani naslov, dotaknuli smo se općenito pisanja te ostalih djela Žmirićevog stvaralaštva, pri čemu su se mnogi zainteresirali za daljnje istraživanje i čitanje. ?
* Ako se još niste susreli s njegovim opusom, što čekate? (spoiler alter: 2 su točna odgovora – čekam pročitati ovu objavu do kraja + idem u knjižnicu podignuti knjigu).
 
U romanu „Pacijent iz sobe 19” pratimo ‘samo’ Vanjin monolog, svojevrsnu ispovijest traumatiziranoga čovjeka koji verbalizacijom događaja iz prošlosti pokušava sebe uvjeriti/shvatiti što se to stvarno dogodilo. Možemo se složiti da je Vanja izrazito razrađen knjižni lik, ali moramo i priznati da je on dijagnoza društva u kojem živimo, nuspojava gotovo paralelnog svijeta te ogledalo kolektivnog iskustva, koji svojim monologom nastoji prelistati sjećanja, preispitati prošlost, a pri tome zamišlja alternativne živote.
 
Priča o oduzetoj mladosti dovodi nas do prikaza nemogućnosti življenja normalnog života, u kojemu je teško održavati obitelj, posao i prijatelje, odnosno govorimo o posvemašnjoj nemogućnosti življenja sasvim običnog, prosječnog i mirnog života.
Roman „Pacijent iz sobe 19” stoji kao upozorenje i kritika društva u kojem živimo zato nemojmo biti kao žabe u loncu.”
Žmirićevo gostovanje u Kući za pisce privuklo je publiku iz cijele Istre
 
U dobro posjećenoj književnoj večeri u Kući  za pisce koju je moderirao Neven Ušumović, koja je privukla veliki broj publike možete pogledati video ovdje.

 

Pročitajte još...