Župna crkva svetog Marka u Kašćergi

Facebook
Twitter
LinkedIn

Dana 25. travnja obilježavamo blagdan Svetog Marka. Sveti Marko je zaštitnik polja, vinograda, usjeva, ali i zidara, građevinskih radnika, staklara, pletača, pisara, odvjetnika te kao oslonac u zaštiti od nepogoda poput tuče ili munje. Zbog toga je nekad bio običaj posvete polja. 

Sveti Marko rođen je 12 godine po Kr. u Cireni. Jedan je od četvorice evanđelista te je njegovo evanđelje najstarije. Njegovi ostaci u 9. st preneseni su u Veneciju te je na njihovom mjestu sagrađena Katedrala sv. Marka.

Zanimljivo je da u području Porečko-Pulske biskupije nijedna crkva nema Svetog Marka kao svog zaštitnika osim župne crkve u Kašćergi. Još zanimljive je što je ova crkva odabrala Svetog Marka za svog zaštitnika, koji je ujedno i zaštitnik Venecije, jer je Pazinska knežija pripadala Austriji koja je često bila u sukobu s Venecijom. 

Povijest crkve je obilježena literarnim tragovima, no prva crkva na tom mjestu, kao ni njen graditelj i datum izgradnje, nisu poznati. Najstariju crkvu na tom mjestu obnovio je svećenik Andrej Počeko 1686. godine. Kasnije, 1891. godine, župljani su je obnovili i proširili za vrijeme župnika Josipa Gojtana i župana Stjepana Hrvatina. Zvonik uz crkvu visok je 17 metara i podignut je 1801. godine. Unutrašnjost crkve krase tri oltara s kipovima. 

Umjetnički najvrijednije djelo u crkvi je uljna slika Bezgrešnog začeća, djelo poznatog slikara Petra Markoviča iz Rožeka u Koruškoj, koja se nalazi na zidu iza glavnog oltara. Na bočnim oltarima su kipovi sv. Roka, sv. Josipa, sv. Agate i sv. Blaža.

U novije vrijeme, 2015. godine, crkveni strop je obnovljen, uređen je okoliš i prošireno je groblje uz angažman mještana.

Još jedna zanimljivost je da je crkva, zajedno sa zvonikom, podignuta na najnižoj točki naselja, što je rijetkost u Istri gdje su crkve obično na najvišim točkama naselja.

Crkva redovito održava nedjeljne mise, a svećenik dolazi iz susjedne župe Trviž. Unatoč malom mjestu, crkvu i dalje posjećuje velik broj vjernika, uključujući i djecu te je aktivan župni zbor koji redovito sudjeluje u misi.

Pročitajte još...