KAMPANJA U GOSTIMA: sutra u Opatiji počinje festival dobrih hrvatskih dokumentarnih filmova

Facebook
Twitter
LinkedIn

Sutra, u srijedu 24. kolovoza, započinje 20. izdanje Liburnia Film Festivala, koje će do 28. kolovoza Opatiji dati dokumentarno ruho – jer o dokumentarnim filmovima će se razgovarati, učiti, misliti, a najviše od svega iste ćemo gledati. I to ne bilo što – najrecentnije od hrvatske dokumentarne produkcije. Stiže nam četrdesetak filmova, od čega 19 u konkurenciji za osam festivalskih nagrada.

Program otvara film Davida Lušičića „Mlungu – Bijeli Kralj“

U srijedu, u 20:15 nakon svečanog otvorenja, program u konkurenciji 20. Liburnia Film Festivala na maloj Ljetnoj pozornici u Opatiji otvorit će film „Mlungu – Bijeli kralj“ Davida Lušičića. Film prikazuje život, probleme, nedoumice i odluke bivšeg zatvorenika Branimira, inače Riječanina koji je završio u južnoafričkom zatvoru zbog krijumčarenja 230 kilograma kokaina iz Južne Amerike. Prva festivalska večer donosi i svjetsku premijeru filma „Nokturno“ Riječanke Silvije Bumbak, te još dva naslova – „In medias res“ Ane Klepo te „Zaželi“ Marija Papića.

Nešto ranije, u 18 sati u Vili Antonio, gdje će se tijekom pet festivalskih dana odvijati program filmova izvan konkurencije te dio razgovornog programa, zainteresirani mogu pogledati četiri naslova iz programa Regionale koji promiče regionalne autorice i autore. Na programu su filmovi: „6 metara“ (Vedran Ružić), „Tko je ovdje lud?“ (Bernardin Modrić) te dvije svjetske premijere: „Delfin 70“ (Michele Bulešić i Igor Popović) i „To što je ostalo“ (Silvija Bumbak).

Osam festivalskih nagrada

Filmovi u konkurenciji za nagrade prikazuju se prva četiri festivalska dana – od srijede do subote na maloj Ljetnoj pozornici, a među njima će se naći čak osam dokumentaraca koji imaju svjetsku ili hrvatsku premijeru. O tome kome će pripasti šest od osam festivalskih nagrada (najbolji film, najbolja režija, produkcija, fotografija, montaža i dizajn zvuka) odlučuje međunarodni žiri koji čine: snimateljica i dobitnica nagrade za najbolju fotografiju na 19. LFF-u Andrea Kaštelan, redatelj Mladen Kovačević, ravnateljica riječkog Art-kina Slobodanka Mišković, dizajner zvuka Jakov Munižaba te dramaturginja i scenaristica Ivana Vuković. Gledatelji svake večeri imaju priliku ocjenom od 1 do 5 ocijeniti filmove koje su gledali te sudjelovati u odabiru najboljeg filma prema izboru publike.

U svom dvadesetom izdanju, festival je u suradnji s Art-kinom uveo novu nagradu – nagradu kritičarke/kritičara koja je nazvana prema prerano preminulom filmskom kritičaru, redovitom suradniku i pratitelju LFF-a, Opatijcu Draganu Rubeši. Počevši od ove godine, svake godine drugi će filmski kritičar odlučivati o toj nagradi. Ove godine ta će čast pripasti mladoj filmskoj kritičarki, dobitnici nagrade Vladimir Vuković Hrvatskog društva filmskih kritičara za najbolju mladu kritičarku u 2020. godini, Ivi Rosandić.

O filmu će se i razgovarati

Zainteresirana publika o filmovima na Liburnia Film Festivalu može i razgovarati. Na Piću s autorom u Caffe baru Eugenian u opuštenoj i prijateljskoj atmosferi mogu od članova filmskih ekipa saznati sve o filmovima koji su noć prije prikazani u programu u konkurenciji. Naime, gotovo svi filmovi u Opatiji će imati svoje predstavnike (ured za goste LFF-a brinut će se za preko 50 osoba). U subotu, 27. kolovoza, u 17 sati u Vili Antonio LFF u suradnji sa Savezom scenarista i pisaca izvedbenih djela donosi tribinu „Fair pay i radni uvjeti u kulturi“, a dan poslije na istom mjestu u 17 sati Srđan Kovačević održat će case study prošlogodišnjeg LFF-ovog pobjedničkog filma „Tvornice radnicima“.

Sav popratni program – filmovi izvan konkurencije, Piće s autorom, tribina i case study – besplatan je za sve zainteresirane. Ulaznicu (festivalsku ili dnevnu) potrebno je kupiti za program na maloj Ljetnoj pozornici, a moguće je to učiniti putem online sustava Mojekarte.hr ili na ulazu u Ljetnu pozornicu.

Pročitajte još...