Dalibor Paus: “IDS se snažno protivi dodatnom oporezivanju najuspješnijih kompanija čija dobit nije povezana s energetskom krizom!”

Facebook
Twitter
LinkedIn

IDS se snažno protivi uvođenju novog poreza na ekstra dobit za najuspješnije kompanije čija dobit nije povezana s energetskom krizom, jer se time kažnjavaju najuspješnije hrvatske kompanije koje imaju vitalnu ulogu u daljnjem jačanju hrvatskog gospodarstva, što je u interesu cjelokupnog društva.

Riječ je mahom o tvrtkama koje zapošljavaju veliki broj hrvatskih građana, isplaćuju plaće te ih usklađuju  sukladno inflaciji. Riječ je o odgovornim kompanijama koje redovito plaćaju sve poreze i koje su sada, s ovakvim neviđenim retroaktivnim dodatnim oporezivanjem, suočene s velikom neizvjesnošću u daljnjem planiranju investicija.

– Smisao odluke koja je donesena na razini Europske unije je da oni, koji su profitirali na energetskoj krizi čije posljedice osjete svi, pokažu solidarnost zbog sveopće inflacije i krize. Vlada je izokrenula smisao te odluke i usmjerila je na sve koji su najuspješniji, što će usporiti ili zaustaviti daljnja ulaganja u hrvatsko gospodarstvo što je zaista zadnje što Hrvatskoj treba ususret recesiji. Zato se IDS snažno protivi dodatnom oporezivanju najuspješnijih kompanija čija dobit nije povezana s energetskom krizom. Ovo je ishitreno i kontraproduktivno kažnjavanje poduzetnika, koji bi trebali biti uzor, a umjesto toga dobili su crveni karton, a dio njih posluje upravo u Istri, poručio je Dalibor Paus, predsjednik IDS-a.

IDS se kao liberalna stranka kontinuirano zalaže za predvidivo i stabilno investicijsko okruženje za investitore, u čemu jasna i dugoročna fiskalna politika igra najvažniju ulogu. Realni sektor je taj koji „nosi“ hrvatsko gospodarstvo i iznimno je važan u nadolazećem razdoblju kada se najavljuje ulazak u recesiju. Hrvatska treba sveobuhvatnu i sustavnu poreznu reformu, s jasnim dugoročnim ciljevima koji će biti jasni svima koji ovdje posluju ili to tek planiraju.

Pročitajte još...