Daus o sigurnosti prometa na cestama: “Predlagatelj se oglušio na prijedloge struke, što je neprihvatljivo!”

Facebook
Twitter
LinkedIn

Predsjednik Kluba zastupnika IDS-a Emil Daus, sudjelovao je u saborskoj raspravi o Zakonu o sigurnosti prometa na cestama i naglasio kako struka upozorava da će Zakon biti štetan i neće smanjiti broj teških prometnih nezgoda jer znamo da na prometne nezgode s najtežim posljedicama najviše utječu brzina, alkohol, neiskustvo, nepoštivanje prometnih propisa, nepažnja u vožnji, obijesna vožnja, a samo 0,02% promjena zdravstvenog stanja.

Napomenuo je kako u odnosu na prvo čitanje Zakona gotovo ništa od prijedloga predstavnika zdravstvene struke nije prihvaćeno, što će za posljedicu imati manji broj liječničkih pregleda, nepovjerenje u odnosu liječnik – pacijent, prikrivanje promjena u zdravstvenom stanju od strane pacijenta, što će onda dovoditi do pogubnih posljedica na njihovo zdravlje, pogotovo kod nekih  kroničnih i težih dijagnoza!

Također, istaknuo je kako je Udruga za promicanje prava pacijenata pozvala građane da potpišu peticiju i usprotive se namjeri da liječnici podatke o svojim pacijentima proslijede policiji jer se time krše zakonom zajamčena prava pacijenata.

Osim toga, ukazao je na činjenicu da se određen broj lijekova koji također utječu na sposobnost upravljanja vozilima može dobiti bez liječničkog recepta i to prolazi mimo struke, odnosno mimo znanja liječnika i ne ulazi u njihovu bazu podataka.

Skrenuo je pozornost na to da predloženim izmjenama nije obuhvaćeno područje utvrđivanje zdravstvene sposobnosti starijih vozača i periodičnih pregleda istih i ne samo njih, već sve za koje je to potrebno. Ističe da je predmetno područje u našoj zemlji neadekvatno regulirano  i u suprotnosti i s postojećoj praksom u Europskoj uniji i s  predloženim izmjenama u postojećoj zakonskoj regulativi od strane Europske komisije i Europske agencije za sigurnost cestovnog prometa.

Istaknuo je i kako bez adekvatne prometne infrastrukture izgrađene u skladu s najnovijim sigurnosnim propisima po ugledu na razvijene europske zemlje, nećemo dostići nivo sigurnosti u cestovnom prometu.

“Dok postoji strah pješaka da ga udari električni romobil na nogostupu u nekoj urbanoj sredini i dok je vozača romobila ili bicikla strah da ga ne udari vozilo na lokalnoj cesti u nekoj ruralnoj sredini, nismo riješili problem. Niti će ga riješiti bilo koji zakon pa tako niti ovaj, kazao je Daus i dodao da izgradnja prometne infrastrukture nije jednostavna ni jeftina, ali može se, posebice korištenjem EU fondova, ali treba krenuti s time na vrijeme, a mi opet kasnimo!”

Na kraju, kazao je kako IDS neće podržati ovaj Zakon jer nije prihvaćen niti jedan prijedlog struke ni oporbe na temu liječničkih pregleda, a stava je da se ovakve promjene u sustavu ne smiju provoditi bez prethodne stručne i znanstvene analize.

Pročitajte još...
Posjetite Dan otvorenih vrata policije u Pazinu!

Policijska uprava istarska ponovno počinje s održavanjem Dana otvorenih vrata pa će se tako ovog četvrtka, 18. travnja, policijski službenici…