Daus Plenkoviću: Osim cijene svinjskih lopatica, ograničite i cijenu kvadrata stana mladima!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Danas je u Hrvatskom saboru na aktualnom prijepodnevu predsjednik Kluba IDS-a Emil Daus, upitao premijera Plenkovića što Vlada čini po pitanju poboljšanja života mladih u Hrvatskoj, točnije, što se sustavno planira po pitanju poboljšanja života mladih.

Napomenuo je da mladi iz ruralnih krajeva bježe glavom bez obzira, a kako je u većim gradovima i na obali cijena kvadrata stana prihvatljiva eventualno mladima iz bogatih europskih zemalja, a ne građanima Hrvatske.

Ukazao je i na probleme kreditne sposobnosti mladih koji najčešće imaju ugovore o radu na određeno vrijeme ili sezonska zaposlenja te su u nemogućnosti podići stambene kredite.

“Visokoobrazovani kadar, odnosno mlada inteligencija bježi izvan domovine jer ih osim primanja, na to tjera nemogućnost daljnjeg napredovanja u struci. Budućim se majstorima obrtnicima „najbolja“ poruka poslala time što im se ukinulo subvencioniranje obrazovanja za deficitarna zanimanja koja nam trebaju kao kap vode na dlanu, danas dok nema majstora. Subvencije za deficitarna zanimanja trajale su dok je trajalo financiranje iz Europskog fonda i to nije sustav, nama nedostaje sustavni pristup”, upozorio je zastupnik IDS-a.

Premijer Plenković je u svom odgovoru istaknuo da su mladi prioritet Vlade i cijelog društva te kako je do kraja ovog tjedna u javnom savjetovanju dokument „Nacionalni program za mlade“ nadležnog Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade te pokriva razdoblje 2023.-2025.g.,s predviđenim sredstvima oko 8 milijuna eura.

Daus je u svom očitovanju na odgovor premijeru, istaknuo da su cijene nekretnine previsoke pa je predložio da se uz ograničenje cijena svinjske lopatice, ograniči i cijena kvadrata nekretnina na tržištu. Stava je da od toga nema bolje demografske politike, upravo zato jer je rješavanje stambenog pitanja najvažnije pitanje za mlade.

Predložio je i izmjene Zakona o radu u smjeru promjene duljine rada na određeno vrijeme, bar u smislu da se smanji razdoblje u kojem je moguće raditi na određeno vrijeme, kao i status stalnog sezonca. Smatra da će to u pozitivnom smislu utjecati na kreditnu sposobnost mladih jer će imati sigurnost stalnih primanja.

Također, ukazao je na problem da domaći i uvozni radnici imaju istu plaću, s tim da uvozni radnici imaju dodatno osiguran i smještaj i hranu, što domaće radnike stavlja u nepovoljniji položaj te djeluje demotivirajuće.

Pročitajte još...