IDS-ov saborski zastupnik Lerotić: Hrvatski zdravstveni sustav je bolestan!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Saborski zastupnik IDS-a Marin Lerotić, danas je u Hrvatskom saboru ukazao na tromost zdravstva pri čemu je naglasio kako reforma zdravstva neće biti podržana od strane IDS-a jer pridonosi većoj centralizaciji sustava i povećanju birokracije.

Zastupnik je naveo kako je problem zdravstva tema svakog proračuna i rebalansa proračuna te da dug veledrogerijama samo raste.

“Da podsjetim: samo ovaj mjesec dug prema veledrogerijama će narasti za novih 400 do 500 milijuna kuna. To je problem o kojem govorimo godinama, a nitko od odgovornih taj problem ne rješava. Možete li si uopće zamisliti da će samo danas, u jednom danu, dug prema veledrogerijama narasti preko 13 milijuna i 300 tisuća kuna, odnosno 554 tisuća kuna u jednom satu. To je preko pola milijuna kuna na sat”, ističe Lerotić.

Zastupnik je spomenuo i nedostatak medicinskih sestara i tehničara, kojih nedostaje oko 4 tisuće te naveo kako je njihov koeficijent jako mali pojasnivši da je on u ordinacijama primarne zdravstvene zaštite 0,951, a u zdravstvenoj njezi u kući i bolničkom sustavu 1,018.

“Medicinska sestra koja radi u ambulanti s 15 godina radnog staža i bez porezne olakšice dobiva plaću od 5600 kuna, i to nakon povećanja osnovice od 4% koje je nastupilo od 1. svibnja 2022. godine. Ne čudi činjenica da sestre odlaze raditi u inozemstvo u svojoj struci u puno boljim uvjetima rada ili da u Hrvatskoj rade druge bolje plaćene poslove izvan svoje struke, a koji nemaju tu dozu odgovornosti koji nosi posao medicinske sestre”, govori zastupnik.

Problemi malih plaća, nedostatka liječnika, sestara, tehničara i drugog medicinskog osoblja, liste čekanja i rast dugova i dalje ostaju neriješeni te je Lerotić zaključio kako navedene činjenice jasno govore o hrvatskom zdravstvu i da reforma koja se najavljuje ne ide u pravom smjeru jer se ne bavi akutnim problemima.

Pročitajte još...