O RADU NEDJELJOM | Emil Daus: “Diskriminirani su oni koji žele raditi i izvan turističke sezone, a ne smiju!”

Facebook
Twitter
LinkedIn

Predsjednik Kluba zastupnika IDS-a Emil Daus, u Saboru je govorio o nedostacima zabrane rada nedjeljom na koje upozoravaju s terena. Podsjetio je da je IDS već ranije upozoravao na moguće probleme koji će se javiti primjenom Zakona o trgovini u praksi te ponovio ono što je i zastupnica Nemet naglasila prije samo par mjeseci – da se ograničavanju rada nedjeljom pristupilo površno, selektivno i nepotpuno i da će rezultat toga biti loš zakon.

Posebno se dotaknuo obiteljskih trgovina suvenirima u Humu, za koji je poznato da je kao „najmanji grad na svijetu“, a koji je najbolji primjer sustavnog i promišljenog razvoja održivog turizma u unutrašnjosti Istre koji je od mjesta kojem je prijetilo izumiranje, postalo mjesto gdje se može lijepo živjeti.

Daus je istaknuo kako se u Humu nalaze tri suvenirnice, tri različita vlasnika, a koje ne rade samo ljeti, već tokom cijele godine, s tim da na jesen, zimu i proljeće rade samo vikendima jer preko radnog tjedna nema turista.

– I, ako ljeti rade svaku nedjelju, zadnja radna je početkom listopada, pa otada do lipnja 2024. godine, neće smjeti raditi nedjeljom, čime će izgubiti 50% prometa. U 2024. godini, ako će u suvenirnicama raditi u sezoni kada je zaista špica, to znači da mogu otvoriti primjerice 1. srpnja i raditi do 6. listopada, kazao je Daus i dodao da to znači da na proljeće kada stižu turističke ture ekskurzija, umirovljenika te američkih turista s kojima obližnji ugostiteljski objekt ima ugovor da dolazi 4-5 grupa tjedno na ručak i naravno da idu i u suvenirnice, one će prema ovim odredbama morati biti zatvorene.

Stava je kako su nedovoljno promišljanje, površni, selektivni i nepotpuni pristup, rezultiralo diskriminacijom jer dolazi do toga da vlasnik obrta ili tvrtke i zaposlenik u istom, želi raditi i nedjeljom, kada je mjesto prepuno ljudi, a ne smije.

Naglasio je da se radi o odgovornim poduzetnicima koji žele poštovati Zakon te stvarati dodanu vrijednost u svojoj zajednici i plaćati svoje obaveze državi, kao i zadržati svoje obitelji na ruralnom području i svojim radom to uspijevaju, ali apelirao je na Vladu da im omoguće da mogu raditi.

– Pozivam vladajuće još jednom da hitno, a najkasnije do kraja godine isprave greške u Zakonu o trgovini – da radnici budu zaštićeni, a oni koji žele raditi da im se to omogući, te zaključio kako s terena stižu poruke kako se traži ocjena ustavnosti, pa upitao je li možda i to jedno od rješenja.

Pročitajte još...