Prošlo je 13 godina od uspona sestara Bostjančić na Mount Everest

Facebook
Twitter
LinkedIn

U povijesti hrvatskog alpinizma 19. svibnja 2009. godine zauzima posebno mjesto. Naime, tog je dana hrvatska postala prva zemlja  u svijetu koja je na Mount Everestu, najvišoj točki na zemlji na koju je kročila ljudska noga, imala više žena od muškaraca.

Toj su činjenici značajno pripomogle i sestre Bostjančić, nekadašnja učenica Pazinskog kolegija Iris i njena dvije godine starija sestra Darija, koje su tog dana postale prve žene iz Hrvatske koje su se popele na „krov svijeta“, na 8.850 metara nadmorske visine.

Jedini iz Hrvatske koji ih je pretekao bio je Stipe Božić, 1979. I 1989. godine. Svojim usponom sestre Bostjančić su postale i prve sestre koje su zajedno popele najviši vrh svijeta, čime su se upisale u zlatnu knjigu uspjeha svjetskog alpinizma.

U ženskoj ekspediciji predvođenoj vođom ekspedicije Darkom Berljakom žensku premoć  na ovom vrhu kojeg Tibetanci zovu Chomolungma, dva su dana nakon sestara Bostjančić, uspjele Zagrepčanka Ena Vrbek i Splićanka Milena Šijan. O težini uspona, osim o velikom broju umrlih alpinista, govori i to da su ekspediciju činile vrhunske alpinistice –  Vedrana Simičević, Sanja Đurin, Jana Mijailović, Tea Đurek, Josipa Levar, Sunčica Hrašćanec i liječnica Lana Đonlagić.

Ipak, najveći je uspjeh ove ekspedicije a su s sve vratile žive i zdrave, što na ovakvim ekspedicijama nije čest slučaj. Odabir najvještijih vršen je tako što su napravljene tri tablice prema kriterijima spremnosti za uspon. Jednu je napravio vođa ekspedicije, drugu šerpe, a treću liječnica. Prve četiri djevojke podudarale su se na sve tri tablice i stekle tu privilegiju da ispenju najvišu točku na kugli zemaljskoj.

Pročitajte još...