HTZ TZ-u središnje Istre za provedbu projekata dodijelio 126.173 eura potpora

Facebook
Twitter
LinkedIn

Hrvatska turistička zajednica dodijelila je Turističkoj zajednici središnje Istre 126.173,00 € financijskih potpora iz Fonda za udružene turističke zajednice. Navedenim će potporama biti sufinancirana tri značajna projekta kojima će se gostima središnje Istre ponuditi dodatan motiv dolaska u ovo područje.

 Turistička zajednica središnje Istre u siječnju ove godine vrijedno je pisala projekte koji će biti dodatan motiv dolaska na područje središnje Istre. Raspisani projekti nastavak su već uhodanih projekata i manifestacija ovoga područja te su kandidirani na Javni natječaj za dodjelu sredstava za projekte udruženih turističkih zajednica u 2024. godini iz Fonda za udružene turističke zajednice, koji je raspisala Hrvatska turistička zajednica.

Sukladno odluci s 32. sjednice Turističkoga vijeća Hrvatske turističke zajednice, održanoj 8. travnja 2024., Turističkoj zajednici središnje Istre za tri je projekta dodijeljeno sveukupno 126.173,00 € financijskih potpora.

Sredstva će biti iskorištena za tri projekta – 1. Digitalni nomadi – Živi i radi u središnjoj Istri – „Central Istria ViNomad workation week“, koji je sufinanciran s 37.480,00 €; 2. Otkrij središnju Istru, koji je sufinanciran s 39.693,00 € te 3. Suorganizacija i organizacija značajnih manifestacija središnje Istre, koji je sufinanciran s 49.000,00 €.

Projekt Digitalni nomadi – Živi i radi u središnjoj Istri – Central Istria ViNomad workation week nastavak je projekta Živi i radi u središnjoj Istri, koji se provodi od 2021. godine, a za cilj ima privući novi profil gostiju – digitalne nomade – u našu destinaciju.

Svi digitalni nomadi o prilikama u središnjoj Istri mogu se informirati putem istoimene web stranice. Program integrira lokalnu enogastronomiju, autohtone tradicionalne proizvode, vođene šetnje, biciklizam i radionice – uz redovan rad na daljinu. Sudionici će se prepustiti bogatstvu okusa središnje Istre kroz odabrane doživljaje lokalne kuhinje, destilata i autohtonih proizvoda.

Projekt Otkrij središnju Istru provodit će se tijekom glavne turističke sezone te će zahvaljujući njemu gosti uživati u kino projekcijama, koncertima, vođenim turističkim razgledima mjesta i organiziranim šetnjama pitoresknim mjestašcima, istražujući tako zeleno srce Istre.

Posljednji, ali ne manje važan projekt je Suorganizacija i organizacija značajnih manifestacija središnje Istre. Važne i prepoznatljive manifestacije, zahvaljujući kojima središnja Istra tijekom cijele godine broji veliki broj dolazaka I noćenja, to su ISAP, S klobasicom u EU, Izložba vina u Gračišću, Žive jaslice, Advent u srcu Istre te nova manifestacija “Hook & Cook Central Istria”, novi gastro festival na bajkovitoj lokaciji bara Cerovlje, koja će biti održana u kolovozu.

Financijska potpora HTZ-a od iznimnog je značaja za daljnje produljenje turističke sezone, ali daljnji razvoj općina u sastavu TZSI, a isto tako potvrda je da HTZ podupire formalno udružene TZ-ove, a TZ središnje Istre nedvojbeno je dobar primjer održivog i racionalnog financijskog upravljanja u turizmu na području Istre. TZ središnje Istre obuhvaća devet JLS-ova – Grad Pazin te općine Cerovlje, Gračišće, Karojba, Lupoglav, Pićan, Sveti Lovreč, Sveti Petar u Šumi i Tinjan, koje se brendiraju i razvijaju pod sloganom „Središnja Istra – Izvorna Istra“, a sve aktivnosti provode se iz zajedničkog ureda TZ-a u Pazinu.

Zahvaljujući financijskoj podršci HTZ-a, TZ središnje Istre realizira projekte predviđene programom rada, što predstavlja značajan vid podrške turistički nedovoljno razvijenom području.

Fokus je na ujednačenom i održivom razvoju obuhvaćenog područja, razvoju selektivnih oblika turizma, koji doprinose produljenju turističke sezone i dugoročnom cilju – cjelogodišnjem turizmu. HTZ i MINTS potiču formalno udruživanje malih, lokalnih TZ-ova, a upravo TZSI se često i ističe kao primjer dobre prakse. „TZSI pokriva područje petine Istre. Suradnja i komunikacija sa svim našim JLS-ovima odvija se na dnevnoj bazi i svi smo vrlo operativni i kooperativni te je upravo tu ključ uspjeha i rasta TZSI posljednjih nekoliko godina“. Kako ističu u TZSI, svi zajedno rade na poboljšanju vlastitih lokalnih zajednica, ali i čitave destinacije te se vrlo dobro nadopunjuju i surađuju, a što je i vidljivo prema iz godine u godinu sve boljim rezultatima TZSI.

Sve ostale vijesti, informacije o projektima i događanja na području Turističke zajednice središnje Istre možete pronaći na mrežnoj stranici TZSI, Facebooku, Instagramu.

Pročitajte još...