SVE JE SPREMNO ZA PIĆANSKU PETIVINU: Ove subote Pićan je destinacija za obožavatelje glazbe, sporta i vina!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Da je izlet u središnju Istru uvijek dobra ideja, znaju već svi, a prve zrake sunca potaknule su i organizaciju događanja na otvorenome. Stoga ovoga vikenda dođite u Općinu Pićan jer očekuju vas dvije manifestacije – PetiVina i IstraTrek, a predstavljena je i nova pješačka koja će oduševiti sve one željne aktivnog turizma.

Pješačka staza Sv. Nicefora

U Pićnu je danas predstavljena nova pješačka staza na području Turističke zajednice središnje Istre (TZSI) koja povezuje Općine Pićan i Gračišće – staza Sv. Nicefora. Navedenom događaju prisustvovali su načelnik Općine Pićan Dean Močinić, načelnik Općine Gračišće Ivan Jeromela, direktorica Turističke zajednice središnje Istre Sanja Kantaruti i voditelj utrke Compressport IstraTrek Alen Paliska.

Riječ je o kružnoj pješačkoj stazi čiji je start u Pićnu, kod vidikovca Sv. Mihovila, a dužine je 11,1 km te visinska razlika iznosi 420 metara. Staza prolazi kroz mjesta Lukeži i Kostrčani prema Gračišću te se nastavlja kroz Furlane, Jelčiće, Rimaniće i preko Pedrovice stiže natrag u Pićan. Između Furlani i Jelčići nalazi se atraktivni slap Gavranovo krilo zbog čega je dio staze od Gračišća do Pićna nazvan dionicom Gavranovog krila. Zbog konfiguracije terena i tehničkih karakteristika svrstana je u srednje teške staze i cijelom je duljinom označena markacijama, kao i oznakom Istra trails s brojem 716. Za šetnju ovom stazom je potrebno izdvojiti otprilike tri sata.

Cilj projekta uređenja staze Sv. Nicefora unaprjeđenje je turističke ponude Općina Pićan i Gračišće te povećanje posjećenosti i atraktivnosti područja čitave središnje Istre, posebice u razdoblju pred i posezone, kada je interes za outdoor aktivnosti i najveći.

Uređenje i obilježavanje nove pješačke staze financirano je sredstvima Turističke zajednice središnje Istre, na čemu je načelnik Općine Pićan Dean Močinić zahvalio direktorici Sanji Kantaruti, te je napomenuo da je i uređenje vidikovca Sv. Mihovila, na kojem je konferencija za medije održana, sufinancirano sredstvima Turističke zajednice središnje Istre i Upravnog odjela za turizam Istarske županije, pri čemu je u 2021. godini postavljen stol i klupe, te su djeca iz Dječjeg vrtića „Lišnjak“ sudjelovala u sadnji cvijeća i ukrasnog i mirisnog bilja, a ove godine je postavljena pergola. Time je ovaj impresivan vidikovac dobio novo ruho, atraktivno za posjetitelje.

Načelnik Općine Gračišće Ivan Jeromela naglasio je da je dio staze koji povezuje Gračišće i Pićan dobio naziv po Gavranovom krilu, efektnom slapu između Furlani i Jelčići i pozvao sve zaljubljenike u prirodu da ga svakako posjete.

Načelnik Općine Pićan Dean Močinić napomenuo je da na području Općine postoji i staza Sv. Roka čije je uređenje u tijeku. Radi se o novoj dionici staze koja vodi od Sopota do Pićna, te oko starogradske jezgre Pićna, čime će staza Sv. Roka postati kružna staza sa novim, zanimljivim i informativnim sadržajima.

PetiVina i Compressport IstraTrek Pićan 2022.

Predstavljene su i nadolazeće manifestacije u Pićnu – PetiVina i Compressport IstraTrek Pićan 2022.

PetiVina je smotra vina bez ocjenjivanja kroz degustaciju vina renomiranih vinara, koja se održava već 15 godina. Vinari svoja flaširana vina izlažu na starim drvenim bačvama koje koriste umjesto stolova. Izlagači dolaze iz različitih dijelova Istre.

Alen Paliska

Ove godine će se održati i utrka Compressport IstraTrek Pićan 2022. u organizaciji Sportskog rekreativnog kluba (SRK) Alba iz Labina, najavio je voditelj utrke Alen Paliska, u sklopu koje se organiziraju tri zasebne utrke: Ultra (cca 45 km) s početkom u 14 sati, Challenger (cca 25 km) s početkom u 15 sati i Light (cca 12 km) s početkom u 17 sati. Više o utrci možete pronaći na web stranici www.istratrek.srk-alba.hr.

Na manifestaciji PetiVina će se prvi puta ove godine na različite načine predstaviti i udruge koje se financiraju iz proračuna Općine Pićan – prezentacijom svojih radova, edukacijama, izložbama, ali i kulinarskim vještinama.

U večernjim satima posjetitelje će zabavljati DJ MC Foka i Edi Maružin i Banditi (Gustafi).

Posjetitelji će moći razgledati i izložbu Vidi, Grod! Obiteljska fotografija stanovnika Pićna u Centru za nematerijalnu kulturu Istre Etnografskog muzeja Istre, čije je otvorenje u petak 3.6.2022. u 18 sati.

Pročitajte još...