KAMPANJA U GOSTIMA | Paus: “Krijancija je kad poštuješ svoju, ali i tuđu prošlost, kad poštuješ sebe kao i drugoga”

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ovog je vikenda u Barbanu, u samom srcu Istre, održano tradicionalno viteško natjecanje ‘Trka na prstenac’. Utrka je na popisu zaštićene nematerijalne kulturne baštine Hrvatske, a njezin bogat program započeo je već u petak podizanjem Trkine zastave na barbanskoj placi.

Ove su se godine u Barbanu za vrijeme Trke vratili brojni tradicionalni programi, od izložba do nastupa mladih, domaćih umjetnika i KUD-ova.

Načelnik Općine Barban i predsjednik IDS-a Dalibor Paus istaknuo je kako „Trka na prstenac priča pravu, istarsku priču. Govori o našem identitetu i našim vrijednostima. Priča je to o autentičnoj Istri, mirnoj, otvorenoj i gostoljubivoj zemlji. Zemlji koja živi krijanciju!“

“Trka na prstenac ima karakter istarskih ljudi, ljudi koji su je stvarali i gradili. Danas u uspješnoj, otvorenoj i tolerantnoj Istri, Trka na prstenac pokazuje koliko su Istrijani radišni i gostoljubivi. Jer gostoljubivost, skromnost, zajedništvo vrijednosti su koje Istra živi, kazao je Paus dodajući kako „ova trka pred svoje gledatelje iznosi jednu temeljnu, istarsku vrijednost, a to je krijancija. Krijancija je kad poštuješ svoju, ali i tuđu prošlost, kad poštuješ sebe kao i drugoga, kad se međusobno uvažavaš, ona je obećanje da ćeš učiniti i dati sve od sebe da ispuniš svoju dužnost. U ovih, gotovo pola stoljeća, od obnovljene Trke na prstenac, puno je Barbanaca dalo sve od sebe za ovu našu trku. I hvala im na tome!”

I ove je godine Trka na prstenac okupila ogroman broj posjetitelja te brojne uzvanike. Tako su Trku pratili, između ostalih, predsjednik RH Zoran Milanović, bivši predsjednik RH Stjepan Mesić, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, ministrica turizma i sporta i izaslanica predsjednika Vlade RH Nikolina Brnjac, istarski župan Boris Miletić, zastupnik u Europskom parlamentu Valter Flego, saborski zastupnici iz Istre te brojni istarski gradonačelnici i načelnici.

Predsjednik Republike Zoran Milanović pratio je u nedjelju 47. „Trku na prstenac“ u Barbanu kojoj je i ove godine bio pokrovitelj. U prigodnom obraćanju rekao je kako je „Trka na prstenac“ kombinacija i spoj povijesti, moderniteta i poslovnog talenta.“

“Na “Trku na prstenac” ne gledam kao na turistički proizvod. Ovo je, na neki način kao i Sinjska alka – naša priča“, rekao je predsjednik Milanović posebno zadovoljan što se u Barbanu okupio toliko velik broj posjetitelja kao nikada do sada.

Uz puno uzbuđenja i neizvjesnosti, s rezultatom od ukupno 8 punta, Petar Benčić iz okolice Žminja slavodobitnik je 47. Trke na prstenac.

Podsjetimo, Trka na prstenac u Barbanu prvi je put održana 1696. godine. Obnovljena je nakon 280 godina, 1976., kada su u Barbanu ponovno započela viteška natjecanja. U kretnji konja, u tradicijskim nošnjama, u zveketu koplja i starog naoružanja, u čitavoj sviti što prati konjanike ova hvalevrijedna manifestacija predstavlja svojevrsnu knjigu nezaborava.

Pročitajte još...