Niz kulturno-zabavnih evenata u okviru „Umag u maju“

Facebook
Twitter
LinkedIn

Tradicionalna manifestacija „Umag u maju“ vraća se i ove godine uz niz kulturno-zabavnih evenata za sve ukuse i generacije. Proljeće je u punom jeku i svi smo željni zajedništva, druženja, pozitivne energije i zabave. Zato je program „Umag u maju“, manifestacija inspirirana nekadašnjom tradicionalnom „feštom“ koja se odvijala u Umagu te okupljala brojne građane i turiste, i ove godine priredila bogat raznovrsni program.

Grad Umag, Ustanova Festum, Turistička zajednica grada Umaga, umaške udruge, Udruženje obrtnika Bujštine te mnogi drugi suorganizatori, potrudili su se da mjesec Grada Umaga i njegovog zaštitnika, svetog Pelegrina, nudi niz događanja u kojima će svi posjetitelji moći uživati.

Manifestacija „Umag u maju“, koju su 25. travnja 2024. godine na konferenciji za medije najavile Larisa Gašperini i Iva Jakac Brajković iz Ustanove Festum, počinje 2. svibnja programom „XS Carnight „Palms and respect“, izložbom luksuznih automobila na Trgu slobode, da bi prvo subotnje svibanjsko jutro na Trgu 1. svibnja bilo rezervirano za glazbeni repertoar dua „Gordan Gregurović & Zlatko Crnković“.

Za Dan Grada Umaga, 6. svibnja, očekuje nas bogati program već od jutra, kad će nas na Trgu 1.svibnja zabaviti naš umaški bend „Pop Gunz“. U popodnevnim satima slijedi tradicionalna Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Umaga tijekom koje će biti uručene godišnje nagrade, zahvalnice Gradonačelnika te nagrada za životno djelo. Program će obogatiti zbor Korona, baletanka Leni De Andrea Ladišić iz Plesnog centra „Carlotta Grisi“ te polaznici umaških dječjih vrtića s jednom posebnom plesnom točkom. 

Nakon svečanosti, sve sugrađane na Trgu 1. svibnja čeka nezaboravna gastro-zabavna manifestacija. S nama će ove godine biti bend „Groovers“ koji će zasigurno oduševiti sve prisutne te se savršeno stopiti s ukusnom gastro ponudom u organizaciji Grada Umaga, a priređenom od strane vrsnih umaških kuhara i slastičara, članova Udruženja obrtnika Bujštine.

Tijekom nadolazećeg tjedna u MMC galeriji Grada Umaga bit će upriličeno svečano otvorenje izložbe Bruna Paladina te 20. Olimpijski festival dječjih vrtića na polivalentnom igralištu OŠ Marije i Line.

Druga je subota rezervirana za već tradicionalnu 15. Međunarodnu izložbu povijesnih vozila u organizaciji Old timer kluba „Eppur si muove“ Umag na Trgu slobode, dok će na Trgu 1. svibnja nastupiti Mateo Pilat Acoustic. Muzej grada Umaga toga nam dana priprema radionicu eko printa, a u popodnevnim satima SKD Ajda obilježava 13. obljetnicu postojanja Društva uz izložbu Dore Kaštrun te kulturno-zabavni program u Kazališnoj dvorani „Antonio Coslovich“ Umag.

U nedjelju, 12. svibnja, u jutarnjim će satima naši sugrađani Sara Brajković i Filip Zelić predstaviti svoju prvu stručnu knjigu „Plivanje je lako, nauči kako“ u Gradskoj vijećnici, da bi naredni tjedan bio rezerviran za brojne zanimljive radionice u organizaciji Udruge mladih Fobija, na raznim lokacijama. Krajem radnog tjedna, u petak 17. svibnja, Muzej grada Umaga pripremio je predavanje „Što se krije ispod crkve sv. Pelegrina kraj Umaga?“ Kristine Gergeta Sotončić.

Subota, 18. svibnja, rezervirana je za jutarnji program na Trgu 1. svibnja uz susret puhačkih orkestara iz Umaga i bratimljenog grada Mussolente, dok će u popodnevnim satima naš Umažanin Vlatko Možar prirediti motivacijsku večer na temu „Sve je u tvojim rukama“ u sali Zajednice Talijana Umag.

Povodom zaštitnika Umaga, svetog Pelegrina, u planu je niz događanja. Tako će u jutarnjim satima ulicama grada biti priređene radionice tradicionalnih zanata za vrtićku i školsku djecu, na Dan svetog Pelegrina ujutro će nas na Trgu 1. svibnja zabavljati grupa „The Molly“, dok će se u popodnevnim satima održati Sveta Misa u Župnoj crkvi. Tijekom ovih dana ne može izostati ni tradicionalna izložba likovnog natječaja „Stope svetog Pelegrina“ u Muzeju grada Umaga, gdje će vrtićka i školska djeca predstaviti svoje prekrasne likovne radove.

Osim navedenih evenata, bit će tu i 25. Međunarodni bezgranični susreti „Forum Tomizza“ koji će obuhvaćati i simpozij te tradicionalni nagradni natječaj „Lapis Histriae“, u organizaciji domaćina, Gradske knjižnice Umag.

Posljednja subota u svibnju donosi nam koncert dua „Madeleine“, nedjelja je rezervirana za kulturno-sportsku manifestaciju u Svetom Pelegrinu, u organizaciji Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore “Bujština” Umag, a tijekom posljednjeg tjedna svibnja Muzej organizira radionicu prirodne kozmetike uz voditeljicu Ivanu Stilinović, dok Old timer klub „Eppur si muove“ priprema susret povijesnih vozila.

No, ono što cijela Hrvatska, ali i ostale države Europe s nestrpljenjem iščekuju, jest fantastičan Sea Star Festival koji će i ove godine u dva dana okupiti najbolja i najpoznatija imena domaće i svjetske glazbe na lokaciji Stella Marisa.

Osim navedenog, i ove godine „Umag u maju“ svake subote priprema akciju „Shopping&Coffee“ koja u brojnim umaškim trgovinama nudi posebne popuste. A, pri svakoj kupnji dobiva se i bon kojim se može popiti kavica u jednom od umaških ugostiteljskih objekata uvrštenih u program. Stoga, ne postoji razlog zašto ne izići i prošetati centrom grada, kupiti ponešto po povoljnijim cijenama, sjesti na neku od terasa na sunce te uživati u besplatnoj kavi.

Od 01. svibnja 2024. godine pratite program događanja „Umag u maju“ te uživajte u raznovrsnim manifestacijama za sve ukuse i generacije!

Pročitajte još...