OVU NEDILJU | Žminjci pozivaju svih Zad kaštela na manifestaciju posvećenu istrijanskim pincama!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Približava nam se Uskrs i radosno vrijeme kada se tradicionalno pripremamo za proslavu ovog blagdana. Ususret brojnim događanjima, kojima se u Istri obilježava ovaj značajan period koji označava početak turističke sezone na našem poluotoku, Žminj među prvima otvara svoja vrata posjetiteljima pozivom na „istrijansku pincu“.

Manifestacija posvećena pinci, tradicijskom istarskom uskrsnom kolaču, podsjeća nas na neka, ne tako davna vremena, kada je običaj pečenja pince imao veliku važnost prigodom proslave Uskrsa. Pinca se za Uskrs ili Vazan, spremala u svakom domaćinstvu. Bilo je to jedno od rijetkih slatkih jela na skromnoj uskršnjoj trpezi mnogih domaćinstava.

Ovaj slatki kruh s grožđicama žene su znala umijesiti i dan prije da bi dizano tijesto postiglo željenu veličinu. Pince su se pekle spod čerepnje na ugnjišću ili u velikim krušnim pećima. Za razliku od kruha, u tijesto za pincu dodaju se šećer, jaja i, naravno grožđice. Nakraju se hljebovi na vrhu prerežu u obliku križa i ukrase lišćem maslina. Ovogodišnja manifestacija održat će se u nedjelju 2. travnja, s početkom u 13,30 sati.

Svi posjetitelji koji nam se u nedjelju pridruže u Žminju moći će vidjeti, ali i kušati što se to nekada jelo za uskrsni doručak. Vrijedne domaćice izložit će pince, uskrsne kolače pripremljene po vlasitim receptima i piturana jaja, a sve ove prekrasne starinske slastice moći će se i kušati. Domaćice će kraj ugnjišća pokazati kako se nekad mijesila i pekla pinca, a s gostima će podijelit i svoje recepte.

Prezentirati će se i mega pinca i pokušati oboriti prošlogodišnji rekord od 36 kg težine. Program manifestacije započinje u 13:30 sati Zad kaštela u Žminju.

U programu će sudjelovati Dječji vrtić Rapčići iz Žminja, Osnovna škola Vladimira Gortana iz Žminja i Žminjske mažoretkinje. Udruga Agrorovinj prezentirati će jednu od najtipičnijih simbola istarske tradicije i gastronomije, tradicionalnu istarsku supu te kreativnu žminjsku supu.

Prijatelji s Grobnika predstavit će kukujanski presnac – tradicijsko jelo s Grobništine. Održati će se i turnir u pičenju jaja, a najboljega će nagraditi. Članovi stručnog ocjenjivačkog suda odabrati će najštabelejo pinco, najštabeleji vazmeni kolač i najlepče piturano jaje, za koje će se podijeliti prigodne nagrade.

Za najmlađe će se pobrinuti tim iskusnih animatora koji će sa djecom izrađivati prigodne ukrase i oslikavati lica. Na vazmenon samnju brojnji će lokalni OPG-ovi predstaviti svoje raznovrsne proizvode. U razdoblju od 30.03. do 02.04. neki će žminjski restorani, te pizzerije i fast food ponuditi gostima vazmeni menu po prigodnim cijenama.

Veliku zahvalu organizatori upućuju svim vrijednim domaćicama koje čuvaju našu dragu baštinu, a koje su radosno prihvatile poziv da nam na ovaj način otkriju svoje tajne i pomognu očuvati našu dragocjenu starinu. Niz gastronomskih manifestacija u Žminju nastavlja se početkom lipnja uz Craft Beer fest, a zatim i popularnim Istarskim festivalom pašte u srpnju. Vidimo se u Žminju u nedjelju 2. travnja!

Pročitajte još...