RETROVIZOR | Apsolutni genij.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Znate li jedna od definicija genija, meni osobno najdraža. Ljudi koji komplicirane stvari čine tako da djeluju kako ih mogu svi napraviti. Enio Meštrović je zadarski glumac, bivši profesionalni košarkaš koji diljem Hrvatske igra predstave „Oči Uoči Zgospod’non“.

Nećemo otkrivati detalje, jer samo je pitanje kada će (ponovno) doći u Istru, ali recimo ovako – Enio u predstavi glumi lik Ričarda kojeg povremeno igra i, rekli bi, živi već gotovo desetljeće. Ričard je u predstavi umro i stigao pred Boga gdje mu ovaj dubokim glasom čita deset božjih zapovijedi, a u retorici nezaustavljivi Ričard objašnjava kako je on to živio svoj život.

Predstava ima dvije varijante gledanja. Jedna je puka, banalna zabava. I ako se na to odlučite, predstava je, u suštini, maestralni dalmatinski humor. Uopće ne tvrdimo kako je to lošija varijanta, štoviše, sigurni smo da će vas boljeti pojedini dijelovi tijela od smijeha na kraju.

Međutim, predstava je „jaka“ i u autu dok se vozite za doma. Enio ili Ričard, kako vam je drago, u predstavi šalje preko deset ozbiljnih životnih poruka. Iako sve djeluje kao improvizacija, gotovo smo sigurni, prateći lik i djelo Ričarda, da ništa od toga nije. Sve je pomno isplanirano, prekvalitetne su poante kako bi toliki broj njih bio slučajan.

Dalje, veoma je zanimljivo kako religiozna osoba poput Enia Meštrovića pokušava na humorističan način ukazati na licemjerje vjernika koji su to samo na papiru. U tome itekako uspijeva, što i potvrđuje ogromna posjeta njegovoj predstavi diljem Hrvatske. U Rijeci je dosad bio Istrijanima najbliže, a 15. siječnja te 1. i 2. veljače HKD na Sušaku bio je „krcat“ – dupkom pun.

Nadajmo se kako ćemo Ričarda uskoro vidjeti i u Istri – i ovdje ima puno njegovih simpatizera i obožavatelja, ali možda i onih koji samo žele znati ono što on otkriva – koji je smisao života?  

Uživajte, ljudi. To poručuje Ričard, na neki svoj način.

Pročitajte još...