SABORSKI DIŠKORŠI | “Vratite dite materi”

Facebook
Twitter
LinkedIn

Zakon o izbornim jedinicama vraća se ponovno u saborsku raspravu i očekuje nas burna rasprava slijedeći tjedan. No, zakon se nažalost vraća u proceduru samo zbog forme, ali ne i zbog sadržaja.

Pa prvo što mi pada na pamet je da u formi nismo već dugo, a sadržajem se ne bavimo još dulje. Ali, preozbiljno je ipak ovo za šalu. Ono što žalosti je da si nitko previše ne razbija glavu kako će sve to ponovno koštati hrvatske građane, a da nitko neće odgovarati za propuste.

Datum izlaska predmetnog zakona u Narodnim novinama nije neki veliki problem. Uostalom, sada ne bude ni prvi ni četvrti u mjesecu, već druga polovica listopada. Da li je pritom namjerno odugovlačio predsjednik Milanović ili su pogriješili vladajući forsirajući određeni datum također nije problem. Nije čak niti važno u samom birokratskom smislu.

Osim možda predsjedniku i premijeru za „bildati mišiće“ i dizati vlastiti rejting.

Ili možda za još dva tjedna skretati fokus s važnijih tema.

Ali, ono što je važno i što je jedini stvarni problem je to da će ponovna procedura koštati građane Hrvatske i da se neće promijeniti ni nakon ove rasprave činjenica da se u 8. izbornoj jedinici odigrao izborni inženjering prilikom izrade ovih zakonskih izmjena te da ga svi demokratski alati ove države nisu mogli spriječiti. A to je možda i najveći poraz 30 godina demokracije u ovoj zemlji.

Jasno je da se izmjenama predmetnog zakona ne bi ni pristupilo da to nije zatražio sam Ustavni sud, kao što je jasno da se u tako kratkom vremenskom roku ne može sveobuhvatno i kvalitetno urediti ovo pitanje, a da ima širi politički i društveni konsenzus.

Jasno je i da su neke izborne jedinice, poput sedme, previše složene zbog stalne depopulacije stanovništva Like, Banovine i zadarskog zaleđa. Ali, po svim parametrima, u 8. izbornoj jedinici nije bilo potrebno ništa mijenjati.

Osim ako ne pitaš HDZ – njima je najmanji problem izbaciti Matulje, kako bi u nju dolepršali Bakar i Novi Vinodolski. A vidi, slučajno tim lokalnim samouprava godinama upravlja HDZ.

Ni sam ministar mi nije odgovorio na pitanje niti u prvom niti u drugom čitanju zakona zašto su iz 8. izborne jedinice izbačeni Matulji, a uvršteni Bakar i Novi Vinodolski, kad se time nije promijenio broj birača. Nije naravno odgovorio, jer nema argumenata.

Osim možda, da slučajno tim lokalnim samouprava godinama upravlja HDZ.

Nisu pomogli ni argumentirane činjenice iz geografije, povijesti i sociologije, utjecaj narodnih preporoditelja s tog šireg područja na Istru, kao ni važnost pripojenja Istre matici Hrvatskoj sredinom prošlog stoljeća, pokušavajući time pojasniti jedinstvenost cijelog područja.

Naprotiv, takav se nakaradni prijedlog zakona usvojio u tjednu 80. obljetnice „Pazinskih rujanskih odluka“.

Kako ne shvaćamo da je sve izneseno manje važno od toga u kojim lokalnim samoupravama godinama upravlja HDZ.

Tako su danas, a biti će nažalost i nakon nepotrebno ponovljene saborske procedure, Žejane, Permani, Rukavac, Mune, Jušići i ostala naselja općine Matulji zajedno s Kutinom, Glinom, Obrovcem, Gračacem, Virom i ostalim gradovima i općinama Karlovačke, Ličko-Senjske, Sisačko-Moslavačke i Zadarske županije.

To je izgleda nekima mnogo prirodnije nego sa susjednim lokalnim samoupravama: Opatijom, Rijekom, Lupoglavom i Lanišćem.

I zato je moj apel u Saboru i bio „vratite dite materi“, tamo di mu je i jedino mjesto. Po povijesnim, društvenim, geografskim, zavičajnim i svim ostalim obilježjima, uključujući i mentalitet ljudi tog kraja.

Pročitajte još...