Film „La Predstava“ u četvrtak u Muzeju grada Pazina

Facebook
Twitter
LinkedIn

Muzej grada Pazina započinje s muzejskim četvrtcima predstavljanjem filma „La Predstava“ u 17 sati, neformalnog kolektiva NVFV ili Novog vodnjanskog filmskog vala,

Film “La Predstava” snimljen je lanjske godine, 44-minutni igrani film – komedija/parodija u kojem režiju, scenarij i film potpisuju Teo Morosin i Eric Ušić. Radi se o filmu u kojem kazališna družina Pokreta otpora tijekom rata obilazi uglavnom napuštena sela i svojim predstavama metaforički prenosi istinu o ratu.

Voditelj družine je Rino, talentirani glumac i avangardni dramatičar, opterećen dilemama o značenju kazališta i umjetnosti. Iako im je pozornica spaljena u napadu neprijatelja i unatoč nerazumijevanju publike za njihov nastup, Rino i društvo nastavljaju svoju misiju.

 Dok Rino i družina nastavljaju svoju misiju iako su izgubili putujuću pozornicu, mlada kurirka Ana koju glumi talentirana Vanda Velagić saznaje za veliku neprijateljsku ofenzivu i svojevoljno kreće na put kako bi pronašla družinu i na vrijeme obavijestila Rina o nadolazećoj opasnosti.

Film je vrhunska parodija koja osim što slijedi glavni narativ film radi na njegovom rastakanju, te tako film namjerno ne pazi na mnoge postavke stvarajući dodatnu zanimljivu pozadinu uključujući velik broj mladih istarskih talentiranih glumaca. Iako očita improvizacija, film u mnogim dijelovima ima elemente ironije, poglavito autoironije, referirajući se na vegetarijanstvo, kulturne politike, razvoj publike, istarsku pop glazbu, a završne efektne scene snimane su u napuštenom selu Vrnjak na Bujštini.

Ušić je inače svestrani povjesničar, koautor fotomonografije o poslijeratnim grafitima u Istri „Živote damo Istra ne damo“, autor znanstvenih i stručnih članaka, eseja i likovnih kritika, član odbora znanstvene konferencije Street Art Festivala u Ljubljani, a dio organizacije “Vodnjan Film Festival in Fažana Film Festival”. Koautor je igranih filmova “Djevojka u plavoj haljini” i “La predstava” za jedno s Morosinom.

Morosin je jedan je od organizatora Vodnjan Film Festivala u Fažani Film Festivalu te kao autor iza sebe ima kratki dokumentarni film “Un quarto de secolo fa” te aktivno svira u bendu Tužni.

 U filmu glume Bruna Nedoklan, Daria Morosin, Edi Smoljan, Eric Ušić, Jordi Faris, Marino Morosin, Oleg Morović i Vanda Velagić.

Pročitajte još...