Uz veliki interes, završen ovogodišnji proljetni dio FAKS festivala posvećen zborovima

Facebook
Twitter
LinkedIn

Zbog velikog interesa inozemnih zborova koji žele sudjelovati na Festivalu amaterskog kulturnog stvaralaštva – FAKS Sings, i ove godine su održana dva volumena festivala, s istim četverogodišnjim programom, jedan u travnju i drugi u svibnju.

U prvom terminu je od 18.-21. travnja sudjelovalo deset zborova iz Italije, Austrije, Češke, Mađarske i Hrvatske a u drugom volumenu od 09.-12. svibnja novih deset zborova iz Slovačke, Austrije, Italije i Hrvatske.

Na drugom volumenu FAKS festivala sudjelovali su izvanredni zborovi: Gemischter Chor Griffen iz Austrije, Ensemble Vocale Femminile Il Focolare iz Italije koji je na festivalu po treći puta, Close Harmony Friends iz Slovačke koji je također po treći puta sudjelovao na festivalu,  Coro Polifonico di Trichiana iz Italije koji je na festivalu sudjelovao po šesti put, Ženska vokalna skupina „Kajda“ iz Hrvatskog zagorja te lokalne vokalne skupine i zborovi Mješoviti zbor Zajednice Talijana Brtonigla, Ženska klapa „Teranke“, Ženska vokalna grupa „Parentine, Vokalna grupa Folklornog društva Pazin i Mješoviti pjevački zbor „Roženice“ Pazin. I ovaj je puta na koncertu otvorenja u Vrsaru, u prekrasnoj crkvi sv. Marije od mora nastupio učenik Umjetničke škole Poreč – područni odjel Vrsar, mladi Matej Tomrecaj.

Svi su gostujući zborovi bili smješteni u resortu Belvedere u Vrsaru te je festival bio spoj turizma i kulture. Osim što su pjevači uživali u odličnoj hrani i smještajnim kapacitetima uz samo more, imali su prilike posjetiti Rovinj i Vrsar te uz pomoć profesionalnih vodiča upoznali ljepote naših primorskih gradova. Uz to, svi su sudionici festivala gostovali u Pazinu te uživali u istarskoj gastronomiji u agroturizmu Krculi.

Što se tiče umjetničkog djela festivala, u četiri dana su održana četiri koncerta – dva u Vrsaru te po jedan u Poreču i Pazinu, održan je i atraktivan   zajednički nastup svih pjevača u Rovinju ispred Crkve Sv. Eufemije, radionica vokalne tehnike i zajednička proba pod vodstvom maestre Ines Kovačić Drndić, predsjednice FAKS festivala. Na radionici su svi pjevači naučili svečanu istarsku pjesmu „Krasna zemljo, Istro mila“  i odlomak iz mjuzikla „Jalta, Jalta“ Alfija Kabilja, „Neka cijeli ovaj svijet“.

Uz to, na festivalu je održan i okrugli stol svih dirigenata i predstavnika zborova koji su razgovarali na temu zborskog amaterizma i razmijenili iskustva i interesantne detalje vođenja amaterske umjetničke skupine u zemljama iz kojih dolaze. Na kraju okruglog stola su predstavnici zborova dobili diplomu kao priznanje za sudjelovanje na festivalu.

Zanimljivo je kako se dio gostujućih zborova vraća dva, tri pa i više puta na FAKS festival te je to pravi dokaz da je Istra atraktivna destinacija za kulturni turizam u pred i posezoni. FAKS festival – međunarodni festival kulturnog stvaralaštva je međunarodna manifestacija kulturnog, edukativnog i zabavnog karaktera.

Festival je nastao 2014. godine s tendencijom poticanja cjeloživotnog učenja i ljubavi prema umjetnosti i kreativnom stvaralaštvu te poticanju dolaska umjetnika amatera u Istru. Festival se sastoji od međunarodnog festivala zborova u proljetnom terminu i međunarodnog festivala folklora i tradicijskih plesova u jesenskom terminu te godišnje okuplja preko 800 amaterskih umjetnika svih generacija i profesija te tako promiče međugeneracijsku solidarnost, inkluzivno uključivanje građana u amaterske glazbene aktivnosti i produkciju u cilju zadovoljavanja kulturnih potreba građana.

Organizator festivala je ARS CULTURA – udruga za promicanje kulture i izvedbene umjetnosti a partneri u organizaciji su Maistra d.d., TZ Vrsar, TZ Rovinj i TZ Središnje Istre.

Pročitajte još...