Istarski umjetnici u Novom Sadu, ovogodišnjoj Europskoj prijestolnici kulture

Facebook
Twitter
LinkedIn

Prošlo je više od 20 godina kako Istarsku županiju i Autonomnu pokrajinu Vojvodinu vežu prijateljstva i suradnja koja je učvršćena brojnim zajedničkim programima na gospodarskom, kulturnom, turističkom i drugim poljima razmjene. Tako je bilo i proteklog vikenda kada je „reprezentacija“ istarskih umjetnika gostovala u ovogodišnjoj Europskoj prijestolnici kulture – Novom Sadu, gdje je imala kratak, ali zanimljiv program.

I samo mjesto na kojem se događaj održao – knjižara Bulevar Books na jednu se večer pretvorila u svom malom multifunkcionalnom prostoru u kino, te izazvala popriličan interes novosadske publike, među kojom su bili brojni kulturni radnici. Uz njih tu su bili i brojni drugi korisnici knjižare, koja u svom sklopu ima i prostor za druženje i kafić, koji na iznenađenje svih radio cijelu večer.
Uz ravnateljicu IKE-Istarske kulturne agencije Aleksandru Vinkerlić, okupljene je pozdravio Dragan Ilić ispred domaćina, Centra za kulturu Vojvodine „Miloš Crnjanski“. Predstavljena su bila dva filma.

Prvi je na redu bio Mladen Đaković – Mlaggio, filmom „Gdje si bio četrdeset i četvrte?” o međunarodnoj ekipi zaljubljenika u airsoft, koji svoje slobodno vrijeme provode tako da simuliraju bite iz Drugog svjetskog rata. Đaković je istarski filmaš i glazbenik koji nastupa pod nazivom Tacoor kojeg očekuje izlazak novog albuma te dokumentarni serijal na HRT-u „Zemlja ognja“. U samom filmu donosi se pregled aktivnosti kojima se oni bave snimljenih u dužem vremenskom periodu na različitim lokacijama u Istri.

Učesnici tih uprizorenja često eliminiraju svoje protivnike eliminirajući ih pucajući iz replika oružja, korištenjem plastičnih kuglice kao municije. Film je sniman na način da gledatelja cijelo vrijeme drži u napetosti i na dokumentarno-igrani način opisuje ovu supkulturu, koja okuplja razno razne zanimljive ličnosti koje film razotkriva. Iako je to svojevrsni povratak u djetinjstvo, film prikazuje i brojna povijesna te ratna tehnička i taktička znanja, kako bi se sudionici na kvalitetan način mogli uključiti u neku od vojski, bilo da je riječ o partizanima, Nijemcima, Amerikancima…Publika je toplim pljeskom pozdravila film.

Drugi film “La Predstava” koji je snimljen ove godine, 44-minutni igrani film – komedija/parodija u kojem režiju, scenarij i film potpisuju Teo Morosin i Eric Ušić. Radi se o filmu u kojem kazališna družina Pokreta otpora tijekom rata obilazi uglavnom napuštena sela i svojim predstavama metaforički prenosi istinu o ratu. Voditelj družine je Rino, talentirani glumac i avangardni dramatičar, opterećen dilemama o značenju kazališta i umjetnosti. Iako im je pozornica spaljena u napadu neprijatelja i unatoč nerazumijevanju publike za njihov nastup, Rino i društvo nastavljaju svoju misiju. Dok Rino i družina nastavljaju svoju misiju iako su izgubili putujuću pozornicu, mlada kurirka Ana koju glumi talentirana Vanda Velagić saznaje za veliku neprijateljsku ofenzivu i svojevoljno kreće na put kako bi pronašla družinu i na vrijeme obavijestila Rina o nadolazećoj opasnosti.

Film je vrhunska parodija koja osim što slijedi glavni narativ film radi na njegovom rastakanju, te tako film namjerno ne pazi na mnoge postavke stvarajući dodatnu zanimljivu pozadinu uključujući velik broj mladih istarskih talentiranih glumaca. Iako očita improvizacija, film u mnogim dijelovima ima elemente ironije, poglavito autoironije, referirajući se na vegetarijanstvo, kulturne politike, razvoj publike, istarsku pop glazbu, a završne efektne scene snimane su u napuštenom selu Vrnjak na Bujštini.

Ušić je inače svestrani povjesničar, koautor fotomonografije o poslijeratnim grafitima u Istri „Živote damo Istra ne damo“, autor znanstvenih i stručnih članaka, eseja i likovnih kritika, član odbora znanstvene konferencije Street Art Festivala u Ljubljani, a dio organizacije “Vodnjan Film Festival in Fažana Film Festival”. Koautor je igranih filmova “Djevojka u plavoj haljini” i “La predstava” za jedno s Morosinom. Morosin je jedan je od organizatora Vodnjan Film Festivala u Fažani Film Festivalu te kao autor iza sebe ima kratki dokumentarni film “Un quarto de secolo fa” te aktivno svira u bendu Tužni.

Posljednji u niz usa svojim su se stvaralaštvom predstavili DJ Morski odnosno Marino Jurcan i kao dodatak programu prezentiran je kratki film „Munjenilo“ medulinske umjetnice Josipe Škrapić.

snimila Gea Rajić

Jurcan je dugogodišnji glazbenik. Tokom 80-ih svirao bubnjeve u „garage rockˮ bendovima, između ostalih u popularnom „Messerschmittu“, s kojima je snimio album „Foxxinˮ (1989). U 90-ima svira u amsterdamskom bendu „Rudolph Dancerˮ (NL), te paralelno započinje DJ karijeru. Kao DJ, jedan je od pionira goa i psihodeličnog trance zvuka. Od 1995. pokreće „Disko infernoˮ, emisiju na HRT Radio Puli, specijaliziranu za elektronsku muziku. Od 2000. povremeno producira muziku pod pseudonimom Morski, najčešće u timu s drugim muzičarima, koji se mijenjaju, zavisno od projekta. Od 2020. ima vlastitu emisiju „Dubinaˮ, na Radiju Rojc, svakog dana od 14 do 15 satova. Za ovu prigodu Novosađanima je prezentirao set s posljednjeg projekta udruge Metamedij iz Pule s projekta „Remiks identiteta“.

Josipa Škrapić u svom kratkom filmiću „Munjenilo“ opisuje vizualno kulturološke fenomene vjetra kroz video te čitanje poetsko- filozofskih reminiscencija Francija Blaškovića. Škrapić je inače završila studij digitalnih umjetnosti i praksa  na Akademiji Umjetnosti u Novoj Gorici. Diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti, na smjeru novih medija, a izlagala na više skupnih izložbi u Hrvatskoj i Sloveniji. U svom se radu zanima za kulturološka pitanja i fenomene, kao i  za osobna iskustva i introspekciju koje uklapa u svoj rad kroz razne medije.

Bogati vikend istarski su umjetnici iskoristili za posjet Muzeju savremene umetnosti Vojvodine gdje su pogledali izložbu „Milky Way“ te spektakularnu izložbu pod naslovom „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” u Studiju M koja predstavlja svojevrsno putovanje od tame do svjetlosti, kaosa do kozmosa, kroz multimedijalni spoj digitalnog i analognog umjetničkog izraza.

– U dugogodišnjoj suradnji u kojoj je razmijenjeno više od stotinjak kulturno-umjetničkih programa u svim djelatnostima posjet Novom Sadu iskorišten je za produbljenje odnosa ovih dviju multikulturalnih regija. Ujedno je to bila prilika za umrežavanje kako s vojvođanskim autorima i umjetnicima, ali i prilika za bolje povezivanje istarskih umjetnika koji su bili iz svih krajeva Istre, rekla nam je Aleksandra Vinkerlić, organizatorica ove kulturne razmjene.

Pročitajte još...
Posjetite Dan otvorenih vrata policije u Pazinu!

Policijska uprava istarska ponovno počinje s održavanjem Dana otvorenih vrata pa će se tako ovog četvrtka, 18. travnja, policijski službenici…