Josipi Škrapić, Gei Rajić i pazinskoj udruzi Forma potpore Istarske županije za poticanje stvaralaštva mladih

Facebook
Twitter
LinkedIn

Mlade umjetnice iz pazinske udruge Forma, Josipa Škrapić i Gea Rajić, kao i sam udruga dobile su potporu istarske županije koja je ove godine raspisala jedinstveni natječaj koji se tiče stvaralaštva mladih.

Joispa Škrapić dobila je potporu od 2.000 eura za film. Projekt se bavi dokumentiranjem ljudi koji obitavaju u lokalnom kafiću Mižerija; želi sačuvati trag autohtonog društva i mještana Medulina koji ne podilaze turizmu već žive autentično i možda najbliže mediteranskom idealu življenja.

U fokusu je provođenje vremena i razgovor s mještanima koje zna cijeloga života, uključujući njenog oca koji je niz godina radio kao ribar te je također Medulinac. Ovaj intiman dokumentarni film postaje artefaktom vremena koje protiče, a kojega želi obuhvatiti kroz film za sljedeće naraštaje kojima možda promiče ljepota Medulina s naglaskom na autentični prikaz kulturnog identiteta mještana kroz njihove ribarske priče, priče o Medulinu, običajima i slično.

Gei Rajić je pripalo 2.300 eura za znanstveno-fantastični eksperimentalni film „Medvjeđi luk“. Film se bavi utjecajem jezika u interpretaciji zbilje te osvještavanja ljudske omeđenosti jezikom koji komuniciramo. Stavljajući aktera u znanstveno-fantastični svijet u kojem ima mogućnost promatranja nesvjesnog, protagonist dešifrira njegov jezik i simbole. Projekt je usmjeren na post-produkciju filma te je post-produkcija kao i pred-produkcija financirana i sredstvima Studentskog kulturnog centra u Rijeci.

Samanj kulture koji organizira udruga Forma je interdisciplinarni kulturno-zabavni projekt čija je glavna misija kreiranje kvalitetnog kulturnog sadržaja u gradu Pazinu. Projektom se želi ostvariti manifestacija koja će se održati 25. kolovoza 2023. godine u prostorima Kaštela u Pazinu.

Prezentacijski program manifestacije pozvanim će umjetnicima pružiti izravan kontakt s lokalnom zajednicom i širom javnošću, a lokalnoj zajednici i građanstvu će pritom približiti umjetničke i kulturne aktivnosti.

U projekt su uključeni i popratni digitalni sadržaji kao i publikacija časopisa. Sav sadržaj projekta djeluje s ciljem umrežavanja, dijeljenja znanja i iskustava među pružateljima kulturnih sadržaja iz različitih područja djelovanja.

Program se sastoji od izložbi, radionica, projekcija animiranih, igranih i dokumentarnih filmova za djecu i odrasle, predavanje te glazbenog programa. Riječ je o jedinstvenom natječaju te vrste, koji je lani pokrenut, a cilj mu je pružanje potpore mladim umjetnicima, udrugama i institucijama u kulturi.

Istarski župan Boris Miletić čestitao je svima na kvalitetnim programima i uspješnim prijavama na natječaj.

„Jedan od prioriteta naše Kulturne strategije je upravo poticanje stvaralaštva mladih, ali i svih ostalih koji se bave umjetnošću i kulturom. U proračunu za 2023. godinu značajno smo povećali sredstva i to za čak 50 %, čime šaljemo jasnu poruku podrške mladima: budite i dalje aktivni, budite kreativni, radite ono što volite, a na javnom sektoru je da vam pruži financijsku podršku koja vam je potrebna“, poručio je župan Miletić.

Pročelnik Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije Vladimir Torbica pridružio se čestitkama mladim kulturnjacima i umjetnicima te je posebno naglasio kako je ove godine došlo i do većeg broja prijava, kako udruga, tako i pojedinaca. Naglasio je i kako je zabilježen i rast broja pozitivno ocijenjenih prijava, u odnosu na 2022. godinu.

Ukupno je dodijeljeno 39.800 eura, od toga fizičkim osobama 18.450 EUR, a udrugama 21.350 EUR. Javilo se ukupno 24 prijavitelja, a županijska proračunska sredstva su odobrena za njih 22 (14 udruga i 8 pojedinaca).

Uz navedene korisnice odobrenih sredstava su: Pulska filmska tvornica, Gabriel Radović, Udruga Čarobnjakov šešir, La udruga, Skateboard klub August Šenoa, Teo Morosin, Udruga Sub pokret – Sub movements, Proces – udruga za promicanje queer kulture i LGBTIQ + prava, UO Film i Film, Udruga Sa(nj)am knjige u Istri, Udruga Sonda, Gaia Radić, Udruga Metamedij, Marina Rajšić, Dora Brkarić, HUIU, Apoteka, Alex Brajković i Faro 11.

Pročitajte još...